Свет

Шок! Запад не може да схвати шта Русија и Кина раде и поред тешких санкција

Фото: Јутјуб

Упркос западним санкцијама, укупна трговина Кине са Русијом порасла је у марту за више од 12 одсто у односу на прошлу годину.

Иако постоји одређено успоравање у односу на фебруар, статистика трговине са Русијом и даље надмашује просечни укупни раст кинеског увоза и извоза, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Укупан обим трговине између Кине и Русије у марту 2022. порастао је за више од 12 одсто у односу на прошлу годину, упркос санкцијама које је увео Запад.

Истовремено, Светска трговинска организација је ове недеље ревидирала своју прогнозу за стопу раста светске трговине у овој години, мењајући је наниже због последица ескалације сукоба у Украјини, преноси Ројтерс.

Истовремено, Пекинг је више пута критиковао санкције уведене након почетка руске специјалне операције у Украјини, називајући их „ илегалним “ и сматрајући их покушајима Запада да једнострано „казни“ Москву, наводи се у чланку.

Неколико недеља пре почетка специјалне операције, Русија и Кина су најавиле развој стратешког партнерства „ без граница “, подсећа Ројтерс.

Прошле године укупна трговина између две земље порасла је за 35,8% и достигла рекордних 146,9 милијарди долара. У фебруару 2022. обим билатералне трговине порастао је за 25,7% — а у марту испорука робе из Кине у Русију и обратно повећан за 12,76%, достигавши 11,67 милијарди долара.О томе сведоче подаци кинеске царинске службе, објашњава Ројтерс.

И иако ове статистике показују да се, у поређењу са фебруаром ове године, темпо повећања билатералне трговине успорава, они и даље надмашују просечан раст укупног кинеског увоза и извоза, наводи се у чланку.

Поређења ради, у марту 2022. трговина Кине са свим земљама и регионима порасла је за 7,75% на укупно 504,79 милијарди долара.

Кинеска трговинска и економска сарадња са другим земљама, укључујући Русију и Украјину, наставља се нормално, рекао је портпарол кинеске царине Ли Куивен на недавној конференцији за новинаре. Русија је главни извор залиха нафте, гаса, угља и пољопривреде за Кину, подсећа Ројтерс.

Истовремено, у првом кварталу 2022. године, обим кинеско-руске трговине порастао је за 30,45 одсто у односу на прошлу годину, наводи се у чланку. Према мишљењу аналитичара, на позадини пооштравања западних ограничења према Москви, Пекинг је у стању да делимично неутралише негативан утицај санкција на руску економију ако настави да повећава обим трговинске сарадње.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs