Русија

Шокантно! ПУТИН НАПРАВИО ЗЛАТНУ РУБЉУ, ЗАПАД НИЈЕ МОГАО НИ ДА ЗАМИСЛИ СТРАШНИЈИ СЦЕНАРИО!

Руски лидер везао вредност рубље за злато. Будући да гас продаје за рубље, он би ускоро могао да се плаћа и у злату. Очекује се да се исто то догоди и са нафтом, након чега би и остале извознице тог енергента могле да га продају у својим валутама. Тако би доларски систем био замењен мултивалутним системом, предвиђају стручњаци

Руски председник Владимир Путин решен је да сруши актуелни светски економски систем, који је Америка наметнула пре више од 50 година, оцена је аналитичара. Они кажу да је први корак у том смеру већ направио тако што је прошле недеље везао вредност рубље за злато и практично направио златну рубљу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Будући да је објавио да ће гас продавати искључиво за рубље, то значи да ће у једном тренутку тај енергент моћи да се плаћа и у злату. Очекује се да Путин исто уради и са нафтом, након чега ће га највероватније следити и остале земље извознице тог енергента. Уколико се то заиста и догоди, механизам према којем се на светским берзама скоро све купује за доларе биће замењен новим, вишевалутним системом.

Повратак злату

Централна банка Русије 28. марта одредила је фиксну цену злата, која износи 5.000 рубаља за један грам. Тиме се Русија вратила златном стандарду први пут после више од века.

Економски аналитичар Ронан Менли, стручњак за племените метале из Сингапура, објашњава да је Русија одређивањем фиксне цене злата у рубљама заправо везала своју валуту за злато, којим се сада тргује искључиво у доларима. На тај начин постављена је горња граница вредности рубље у односу на америчку валуту.

– Ако рубља настави да јача, то ће се одразити на цену злата, која ће скочити. Уколико западна тржишта покушају да спусте цену злата у доларима, неће моћи то да ураде уколико не ослабе рубљу. У супротном ће све манипулације изаћи на видело – каже Менли.

Он додаје да се очекује да Русија сву робу почне да наплаћује у рубљама и злату.

– Русија је највећи извозник гаса на свету и трећи највећи извозник нафте. Видимо да Путин захтева да се гас купује искључиво у рубљама. С обзиром на то да је рубља сада везана за злато, то значи да је и гас преко рубље везан за злато. Исто то Путин може да уради са нафтом. Ако Русија почне и за нафту да захтева рубље, и тај енергент ће индиректно бити везан за злато. Након тога Русија може да почне да прихвата злато за своје гас и нафту. То заправо може да се примени и на било коју другу робу, а чули смо најаве да ће Русија почети све да извози у рубљама – каже Менли.

Према његовим речима, Кремљ том променом у светском монетарном систему може из корена да измени глобални трговински механизам. Он предвиђа да ће рубља постати највећа глобална валута.

– Гас је везан за злато преко рубље, а тако ће бити и са нафтом. Ако Русија прихвати плаћање у злату за своје енергенте, слиће јој се велике количине тог племенитог метала у резерве. Тако ће Русија заправо добити такозвану златну рубљу – истиче економски аналитичар.

Менли каже да централне банке широм света помно прате шта се дешава.

– Све централне банке, осим западних, чекају тренутак кад ће Русија почети да наплаћује нафту и гас у злату. Незападне земље биће заинтересоване да следе пример Русије. Погледајте ко су највећи произвођачи нафте и гаса – Иран, Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати и Катар. Како урушавање долара буде напредовало, све те земље желеће да њихова валута профитира од тога и тако ће настати мултивалутни платни систем – објашњава Менли.

Почетак краја

Он подсећа да је од 1971. главна светска резервна валута долар, која има упориште у нафти, а не у злату.

– Ера такозваног петродолара била је могућа зато што је свет прихватио да нафту купује у америчкој валути и због тога што су САД имале моћ да спрече појаву било које конкурентске валуте. Међутим, сада смо сведоци почетка краја тог педесетогодишњег система и рађања новог мултивалутног механизма с упориштем у злату. Највеће земље извознице, попут Кине, и нације које извозе нафту сада осећају да је време за прелазак на праведнији монетарни систем. О томе се воде разговори већ годинама. Иако је још рано за предвиђање како би то могло да утиче на долар, он ће у сваком случају после овог периода бити знатно слабији и мање утицајан, ако не и потпуно уништен – закључио је Менли.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс