Свет

ШОЛЦ: Путинов циљ је да уништи…

Рат који је Владимир Путин започео уперен је не само против Украјине, већ и против самог бића демократије и свих вредности које је одликују, рекао је Олаф Шолц.

Немачки канцелар Шолц је у ауторском тексту за дневник Велт (Wелт) од петка упозорио да Путинов циљ није само да уништи Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Његов је рат уперен против свега што чини демократију – слободе, једнакости пред законом, самоопредељења, људског достојанства. Томе су се, међутим, демократске земље света успротивиле толико сложно како то већ дуго нису учиниле. Ту се показује шта све нас повезује као демократе – уверење да право мора да постави границе сили“, написао је.

Како је навео, ко негира постојање заједничких људских вредности као таквих, не зна о чему говори.

„Онај ко то ипак чини, напросто је незналица. Таква особа не зна да живот у слободи, правди и достојанству није идеал који је ограничен само на Запад и превиђа да постоје хуманистичке вредности које невезано за време и границе деле сви људи“, написао је Шолц.

То је, нагласио је канцелар, и разлог зашто људи у целом свету „осећају тугу, саосећање и бес“ када виде слике убијених жена и деце у Бучи или у другим местима у Украјини.

Извор: ДПА

Ознаке