Србија

„Срби су у паници – зато се наоружавају“ Наставак није безазлен за регион и Косово

Аљбин Курти изјавио је да то што се Србија наоружава није безбедно по Косово и регион и да Србија то ради јер се плаши да ће остати сама.

„Србија је, чини ми се, у паници, јер схвата да више не може да буде на три– четири места истовремено, покушава да се ојача јер може да остане сама. Наставак наоружавања Србије није безазлен за регион и Косово, али је, с друге стране, израз страха да би могли да остану сами“, рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Курти је истакао да се Косово не боји, јер је НАТО ту да притекне у помоћ.

„Забринути смо, опрезни смо, али се не плашимо. Знамо да Србија има 44 војне базе дуж границе са Косовом, и 42 офанзивне војне базе, али упркос томе, иако нисмо у НАТО, НАТО је уз нас. Косово и НАТО су део историје једни других, једни другима садашњости и будућност. Улагањем у сарадњу са нашим савезницима, територија и држава, али и грађани су безбедни“, рекао је Курти.

Курти је казао да је буџет КБС повећан у претходној години, с обзиром на наоружавање Србије.

„Повећали смо буџет за одбрану на Косову за 52 одсто. Напредујемо са КБС. Прошле године учествовали смо у једној од највећих вежби НАТО под називом ‘Дефендр Јуроп 21’, где смо учествовали са 330 војника међу 16 земаља. Доказали смо да наши официри и војска не заостају за онима из земаља НАТО-а. А када томе додамо и заједнички десант у Кувајту са САД, наравно да ћемо помоћи таквој државној институцији која показује успех и развој. Овај додатни буџет је одраз времена у коме се налазимо и нашег северног и непријатељског суседа који је наоружан“, казао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине