Свет Србија

Србија и Црна Гора прешле на ниво 3

Амерички Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) саопштили су данас да су за око 90 страних дестинација укинули препоруку да се не путује у те земље због ковида 19.

Међу земљама и регионима, који су са највишег четвртог спуштени на трећи ниво (високог ризика), су Србија и Црна Гора, пренео је Глас Америке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Невакцинисаним грађанима и даље се саветује да не путују у земље које су на трећем нивоу.

„Ако имате ослабљени имуни систем или сте у повећаној опасности од тешких болести, чак и ако сте вакцинисани против ковида 19, разговарајте са вашим лекаром о ризицима и размотрите да одложите пут у ову дестинацију. Чак и ако сте вакцинисани и даље можете да будете у опасности да се заразите и да преносите ковид 19“, наводи се, између осталог, у препорукама за Србију и Црну Гору.

Међу земљама, за које је укинуто упозорење су и Велика Британија, Француска, Израел, Турска, Аустралија, Грчка, Хонгконг, Италија, Јапан, Јужна Кореја, Шпанија и Русија.

Америчке здравствене власти су прошле недеље саопштиле да ће преиспитати препоруке за путовања и да ће упозорење највишег, четвртог нивоа, издавати у специјалним околностима, као што је брзи раст броја случајева или ектремно висок број заражених.

У међувремену федерални судија на Флориди поништио је уредбу о обавезном ношењу маски у авонима и другом јавном саобраћају.

Центри за контролу и превенцију болести су недавно продужили уредбу о ношењу маски до 3. маја, да би осигурали више времена да се проучи подваријанта омикрона БА.2 која је сада одговорна за огромну већину случајева у САД.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг