Свет

Србија сама бира, ако би желела у НАТО, има подршку САД!

Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил рекао је да је на Србији и њеним грађанима да сами одреде безбедносне и сигурносне потребе и да би у случају да Србија пожели да уђе у НАТО морала да направи доста тешких избора, али да би имала подршку САД

– Ми смо спремни да подржимо аспирације Србије и она мора да гледа у будућност и шта би могла да постигне за себе као НАТО чланица, али морам да нагласим то да је на Србији да одлучи, када би то био избор, када би била жеља, као што Србија има жељу да се придружи ЕУ, где ми подржавамо Србију – рекао је Хил, а преноси Косово онлајн.

Он је у среду на конференцији „Позиција Србије у евроатлантској заједници“, која је одржана у онлајн формату у Амбасади Бугарске, нагласио и да придруживање ЕУ подразумева многе тешке изборе, а када би Србија хтела да уђе у НАТО онда би такође било много тешких избора које би морала да направи, многе процедуре да испуни.

– Ми би помогли Србији, али хоцу поново да нагласим, то је на Србији не на нама – рекао је Хил.

Он је додао да је веома свестан историјских односа САД са Србијом које су имале сјајне моменте, али и тешке тренутке као и да је садашњи тренутак са Србијом позитиван.

– Намеравамо да урадимо више заједно, да градимо на том тренутку. Данас смо ближи него у прошлости и сигурно је да су константна политика Србије у УН и гласање којим критикује и искрено осудује повреду независности Украјине позиције које делимо и радујемо се односу који це бити тестиран у овим тешким временима, али као резултат тих тестирања постацемо ближи Србији – рекао је Хил.

Хил је додао да није на САД да каже Србији или било коме како да организује међународне интересе у будућности, али јесте у интересу САД да раде са Србијом.

– Поносни смо на односе које смо развили са Србијом у претходним годинама и однос који намеравамо да имамо. Спремни смо да идемо напред као што је Србија спремна да иде напред и да радимо са вама у духу медусобног поштовања – навео је Хил.

Он сматра и да се односи са Русијом не могу вратити на оне који су били пре 24. фебруара.

На конференцији су уцествовали и председник Евроатлантског савета Србије Драган Шормаз, амбасадор Бугарске Петко Дојков у Србији и Зоран Драгишић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2022.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930