Спорт

ТЕНИСКИ СВЕТ НА НОГАМА! Велики ривал Новака Ђоковића објавио да се ПОВЛАЧИ

Ради се о једном од најбољих француских тенисера.

Реалност је некада превише сурова чак и за све оне заљубљенике у спорт. Јер, некад постоје ствари које су и више од игре. Ипак, нема сумње да ће целом свету недостајати тениске чаролије Жоа-Вилфреда Цонге који најавио је да ће после Ролан Гароса завршити играчку каријеру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сви га памтимо по мечевима на почетку каријере Новака Ђоковића, када је Србин морао да прође период великих пораза управо од некадашњег петог играча света, а многи памте и њихов први сусрет на Аустралијан опену који је Ноле победио. Данас, многи ни не знају да је Цонга пао на чак 220. место на АТП листи пошто се последње четири године мучио са повредама.

Пре неколико недеља сам одлучио да завшим каријеру на Ролан Гаросу. Биће то мој 15. Ролан Гарос – рекао је Цонга, који ће 17. априла напунити 37. година, у видео снимку објављеном на друштвеним мрежама и додао:

– Требало ми је доста времена да донесем ову одлуку. Већ годинама, сваки дан се питам – шта то радим, зашто се толико мучим, имам ли разлога да улажем сав тај напор“, рекао је Цонга седећи у удобном канапеу заједно са супругом.

Тенисер је додао да му је „глава говорила да може тако читав живот“ али је тело говорило да више нема способности да себе надмаши и да није у стању да даје више од онога што већ даје. Цонга је изразио наду да ће остати у форми до Ролан Гароса, пренео је „Б92“.

– Увек сам себи постављао високе циљеве. За мене ће ово бити прилика да то урадим последњи пут – подвукао је Цонга.

Француз је 2008. године изгубио у финалу Аустралијан опена од Новака Дјоковића који је тада освојио прву од својих 20 гренд слем титула. Два пута је стизао до полуфинала Отвореног првенства Француске и Вимблдона, а био је и финалиста завршног мастерса 2011. године када је поражен од Роџера Федерера.

Цонга је освојио олимпијско сребро у дублу заједно са Микаелом Лодром у Лондону 2012, а био је и део тима Француске који је 2017. године освојио Дејвис куп. Освојио је две мастерс титуле (у Паризу 2009. и у Торонту 2014. године), а укупно 18 АТП титула.

Међутим, његова борба са бројним различитим повредама последњих година довела је до тога да је пао на 220. место на АТП листи. Прошле године забележио је само једну победу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс