Свет

ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ? Шолц одбио даљи сукоб с Русијом: АКО ПУТИН ЗАВРНЕ ГАС…

Немачка је одбила да пошаље тешко наоружање Украјини, пише лист „Билд“. Према наводима тог дневника, немачки канцелар Олаф Шолц са листе жеља украјинског председника Волдомира Зеленског избацио је тенкове „леопард“, хаубице и борбена возила

„Билд“ пише да се Шолц због тога суочио са критикама осталих чланица ЕУ, као и Зеленског, који му је рекао да Немачка не чини довојно да помогне Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Шолц не жели да испоручи тенкове, борбена возила и хаубице Украјини, већ је рекао да ће уместо тога дати Кијеву скоро милијарду евра да сам купи оружје – открива „Билд“.

Из Шолцовог кабинета су саопштили да Немачка не може да пошаљи Украјини тешко наоружање због тога што би тиме угрозила сопствену безбедност. Немци, наводно, немају толико тенкова, борбених возила и хаубица да би могли да их деле, па морају да их оставе за себе.

Сам Шолц није образложио ову одлуку, али је изјавио да НАТО мора да избегне директну војну конфронтацију са Русијом, јер би то могло да доведе до трећег светског рата.

Упитан зашто мисли да би немачка испорука тенкова у Украјину могла да доведе до нуклеарног рата, Шолц је рекао да не постоји правило које одређује кад се Немачка може сматрати учесницом у рату у Украјини и да је отуда веома важно да се сваки корак пажљиво размотри. Шолц је нагласио да је битно да државе чланице НАТО блиско сарађују, те да се не обазире на критике својих савезника, јер би последице погрешних поступака могле бити драматичне.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс