Србија

Ударна вест! ОВО СУ НОВЕ ЦЕНЕ ГОРИВА: Ступају на снагу данас у 15 часова

Сада су познате и нове цене горива. Данас од 15 сати, литар евродизела коштаће највише 196,30 динара, а бензина БМБ 95 премиум 174,10 динара. Подсећамо, цена литра евро дизела била је претходно највише 194 динара, а бензина 174,2 динара.

Влада је месец и недељу дана донела нову уредбу којом су успостављене нове цене горива на бензинским пумпама широм Србије. Она је била ограничена до 11. априла, али је потом влада продужила до 30. априла.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У преводу данас од 15 часова, гориво плаћамо по новим ценама, и оне ће важити до наредног петка до 15 часова. Тада на снагу ступа нови ценовник и тако све до краја месеца.

Хоће ли након 30. априла, уредба која ограничава цену деривата бити продужена, или ће цену горива одређивати тржиште за сада није познато.

Према сазнањима у Немањиној 11 се праве рачунице која би опција донела јефтиније гориво односно заштитила стандард грађана али да при том не угрози и пословање нафтних компанија.

– У оваквој ситуацији тешко је направити баланс између нафтних компанија и грађана јер се услови на светским берзама мењају на дневном нивоу. Цене деривата се у Србији одређују на седам дана па ако би се донела нова Уредба тражи се модел који би био флексибилнији односно давао више опција за одређивање цене горива. Оно што сада показује рачуница то је да би без уредбе о ограничењу и поред умањених акциза, цена дизела била изнад 200 динара. Из врха власти су дате сугестије да се нађе решење које би било повољније за потрошаче а у садашњој ситуацији то је и даље “замрзавање” али пошто је последњих дана забележен пад цене нафте, можда се новом Уредбом предвиди и то да ако је тржишна солуција боља, она буде применљива – наводи извор, преноси Блиц.

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије каже да је важно да се што пре изађе из садашње ситуације одређивања цена и да се препусти да тржиште формира део цене који се тиче тржишта, а да држава одређује део цене који се тиче дажбина.

Уредба која је сада на снази се односи само на нафтне деривате евро дизел и бензин евро премијум БМБ 95.

За пољопривреднике на НИС- овим пумпама остаје цена од 179 динара за евродизел. Њима је дозвољено и да 60 литара сипају у канистер.

Гориво у региону

У земљама региона, бензин је, иначе, најјефтинији у Северној Македонији – 1,33 евра, а најскупљи у Црној Гори – 1,74 евра, показују подаци Глобалпетролприцес.

У Словенији, литар бензина кошта 1,503 евра (177 динара), Босни и Херцеговини 1,54 евра, а у Хрватској 1,58 евра.

Литар бензина у САД-у кошта 1,1 евра и с том ценом је и даље доста нижа него у остатку индустријализованог света.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Блиц