Русија

УДАРНА ВЕСТ! Русија сазива састанак Савета безбедности УН: Планира се нешто велико

Русија ће 6. маја сазвати неформални састанак Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на терену у Украјини, најавио је Сергеј Леонидченко.

„Ако желите да знате истину о стварном стању на терену, добродошли сте на наш састанак по „Arria-formuli“ 6. маја“, изјавио је Леонидиченко, преноси ТАСС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је најавио да ће се на том састанку обратити „независни говорници са прве линије фронта“, који ће, како је навео, „саопштити чињенице, а не лажне информације“.

Руски дипломата је ово изјавио на састанку Савета безбедности Уједињених нација по „Arria-formuli“, који су сазвале Француска и Мексико, наводи ТАСС.

Ово је први пут да ће се кључни играчи који траже одговорност за ратне злочине током војне операције у Украјини окупити на неформалном састанку Савета безбедности УН како би подстакли истраге о злоупотребама за које многе западне земље криве Русију.

Леонидиченко је рекао да Русија прикупља изјаве сведока и доказе широм Украјине, укључујући и опкољени град Маријупољ. Он је рекао да Русија планира да одржи неформални састанак Савета 6. маја како би представио оно што је тврдио да ће бити „чињенице, а не лажне информације“.

Остали чланови савета – Мексико, Габон, Гана, Бразил, Индија, Кенија и Уједињени Арапски Емирати – нису покушавали да окриве ниједну страну. Они су рекли да истрага треба да утврди чињенице.

Кина, која је блиска Русији, рекла је да треба утврдити и потврдити узрок смрти цивила.

„Све оптужбе треба да буду засноване на чињеницама пре него што буде формирана јасна целовита слика“, рекао је кинески дипломата.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг