Свет

Ударно! Французи послали опасан сигнал Европској Унији усред борбе против Русије

Фото: Јутјуб

Европска унија и НАТО добили су опасан сигнал од Француза у најнеповољнијем тренутку када европски лидери настоје да се уједине против Русије. Ово преноси америчко издање Политико.

Емануел Макрон је поново изабран за председника Француске након пребројавања гласова у другом кругу избора, али су резултати веома алармантни за колективни Запад, пишу аутори.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако је француски лидер зарадио око 58,5 одсто гласова, док је његова главна ривалка Марин ле Пен добила својих рекордних 41,5 одсто, што указује на јасан раскол у француском друштву. Штавише, растућа неслагања обухватају и унутрашњу и спољну политику земље.

„Макронова победа је засењена чињеницом да је његов ривал, који је антиимигрантски, има контакте са руским председником Владимиром Путином и жели да претвори Европску унију у ’савез европских народа‘, добио више гласова од било ког кандидата деснице у историји Француске Републике“, каже се у чланку.

Према статистичким подацима, више од 12 милиона Француза гласало је за Марин ле Пен на овим председничким изборима – пет милиона више него на претходним изборима 2017. године.

Овога пута, кажу аналитичари, Макрону је било заиста тешко да добије предност, пошто више Француза подржава програм Ле Пен, који се залаже за нормализацију односа са Русијом. Широко одобравање њених ставова је опасан сигнал за НАТО.

„Изборни резултати су упозорење за НАТО и ЕУ. На врхунцу руске специјалне операције у Украјини, значајан део француског бирачког тела подржао је кандидата, који је позвао на приближавање Москви и рекао да ће повући Француску из заједничке команде НАТО-а“, наводи се у публикацији.

Према мишљењу аутора, Брисел би посебно требало да буде забринут, јер су у једној од земаља оснивача Европске уније почеле несугласице око чланства у ЕУ уз подршку народа. Такође вреди узети у обзир да јединство у ЕУ угрожавају и друге европске државе које желе да имају већу независност.

„Снажан учинак Марин ле Пен биће виђен као упозорење у Бриселу, који је заглибљен у правним биткама са Пољском и Мађарском око спорова о владавини права и који је још увек потресен изласком Велике Британије из Европске уније“, истиче се у чланку.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs