Свет

УДАРНО! Лондон рекао „не“ – пропао план Русије

Британија није дала сагласност да буде одржана седница Савета безбедности УН о ситуацији у украјинском граду Буча.

Русија ће данас поново затражити сазивање седнице о том питању, саопштила је портпаролка руског МСП Марија Захарова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је на Телеграму написала да ће Русија данас поново затражити сазивање седнице Савета безбедности у вези са, како је навела, „злочиначким провокацијама украјинске војске и радикала у том граду“, преноси РИА Новости.

Британски мисија при УН, која председава СБ у априлу, саопштила је да ће Савет безбедности одржати раније заказану расправу о Украјини у уторак, а да се неће састати у понедељак на захтев Русије, јавља Ројтерс.

Догађаји у граду Буча код Кијева додатно су распламсали узајамне оптужбе Русије и Украјине које су у војном сукобу од почетка руске интервенције у Украјини 24. фебруара.

Наиме, украјинске власти и медији поделили су снимак, наводно снимљен у граду Буча у Кијевској области, на којем се виде тела погинулих која леже на путу. Украјина је оптужила Русију да је починила ратни злочин у том граду, што Москва категорички одбацује и најавила истрагу.

Министарство одбране Русије тврди да су све фотографије и видео материјали које је објавио Кијев „провокација“ и да су све руске јединице напустиле Бучу 30. марта.

Главни руски истражитељ наредио је данас покретање званичне истраге поводом, како је наведено, украјинских „провокација“ након што је Кијев оптужио руску војску за убиства цивила у граду Буча.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг