Русија

Ударно! РУСИ УНИШТИЛИ С-300, СЛОВАЧКИ „ПОКЛОН“: Кадиров најављује освајање великих градова

РАКЕТАМА „калибар“ Руси су уништили дивизион ПВО система С-300, који је крајем прошле недеље стигао из Словачке. У саопштењу министарства одбране РФ каже се да је „дивизион С-300, који је стигао из једне европске земље, уништен на југу великог украјинског града Дњепропетровска, где се налазио у хангару“. Уништене су и четири лансирне рампе С-300, а такође је погинуло 25 официра и војника који су били у хангару.

Премијер Словачке Едуард Хегер за време недавног боравка у Кијеву хвалио се како су предали свој дивизион С-300 Украјини и да је та тајна операција превожења трајала два дана. После објављивања вести да је уништен „поклон“ из Словачке, реаговао је премијер Едуард Хегер, који је казао да није тачно да је ракетом погођен систем С-300. Њему су то казали у Кијеву, што је и за очекивати јер им није у интересу да се сазна како им Руси брзо откривају и уништавају војну помоћ коју добијају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већ доста дуго Руси потпуно контролишу небо над Украјином, па је долазак старих совјетских система С-300 из Словачке у медијима престављен као велико појачање. Пошто се ради о старим моделима С-300, њихов домет је био само двеста километара, па они нису могли да заштите велики простор Украјине. Било је сасвим јасно да ће Руси само чекати да сазнају где се они налазе, а после тога ће их гађати високопрецизним ракетама „калибар“. Што се и догодило.

Кад је реч о испорукама оружја, немачки добављач војне опреме „Рајнметал“ припрема се да Украјини испоручи до 50 половних борбених тенкова „леопард 1“. „Рајнметал“ би прве тенкове могао да испоручи за шест седмица, а остатак у наредна три месеца преко своје подружнице „Рајнметал Италија“, ако добије „зелено светло“ од немачке владе. Украјински војници могли би да буду обучени да користе „леопард 1“ у року од неколико дана ако их обучава војно особље.

Код града Изјума Руси су оборили два украјинска авиона СУ-25. А украјинска војска је наставила да гађа ракетама „точка-У“, па је погођено место Новоајдар у Луганској области. Више особа је рањено, а погинула је једна особа. У Доњецкој области код града Ивановка уништено је девет украјинских тенкова.

Пет километара јужније од града Изјум руски специјалци ликвидирали су заменика командира украјинског националистичког корпуса „Десног сектора“ Тараса Бобанича, кога оптужују за стотине убистава мирног становништва у Доњецкој и Луганској области.

Тарас Бобанич је учествовао у масакрима у Донбасу 2014. године. Он је лично командовао да се гађају стамбени квартови у Доњецку и Луганску. Од 2019. заузимао је дужност заменика командира „Десног сектора“ за резервни састав. Запамћен је по томе што је истицао како је украјинска нација супериорнија од других. Сведоци га памте по томе што је он лично убијао руско стновништво на територији Украјине. Пре два дана погибију Бобанича, чији је псеудоним био Хамер, потврдили су у „Десном сектору“. Украјински националисти назвали су његову погибију великим губитком. Он је био члан те екстремистичке организације од 2013. године, учествовао је у немирима на Мајдану у Кијеву 2014, а затим је ратовао у Донбасу.

До сада је ликвидирано више лидера националистичких организација, међу којима су били Георгиј Тарасенко, вођа организације „Фрајкор“, као и идеолог „Азова“ Николај Кравченко.

На југоистоку Украјине лука у Маријупољу је 80 одсто ослобођена, тврди представник Доњецких јединица пуковник Едуард Басурин. А председник Чеченије Рамзан Кадиров, чији се специјалци налазе у том региону, тврди да ће ускоро Маријупољ бити потпуно ослобођен јер националисти који се тамо још налазе немају никаквих шанси да пробију обруч.

Да подсетимо, председника Чеченије Рамзана Кадирова Путин је недавно унапредио у чин генерал-лајтнант руске националне гарде. У обраћању преко Телеграм канала Рамзан Кадиров је најавио да ће руске снаге после дефинитивног освајања Маријупоља кренути да освоје и друге градове који су сада под контролом украјинске војске. Кадиров објашњава да је циљ да се ти градови ослободе од бендероваца и других неонациста.

– То што су се наше снаге повукле из Кијевске области, то не значи да смо одустали од остварења задатака које нам је поставио главнокомандујући Владимир Путин. Кад буде требало, ми ћемо се вратити и освојити Кијев јер су тамо они морално већ сломљени – каже Кадиров.

Командир батаљона „Исток“ Доњецке народне републике Александар Ходаковски тврди да су припадници украјинских снага покушали преваром да изађу из окружења у Маријупољу. Они су на својим оклопним возилима нацртали знаке препознавања Доњецке народне републике. Направили су колону и у току ноћи су хтели да изађу из Маријупоља. У колони је било тридесетак оклопних возила. Руске снаге су контролисале ситуацију из ваздуха. Кад је запуцало, украјински војници су оставили технику и разбежали се. Ходаковски тврди да је један број украјинских војника морално сломљен и спреман је на предају.

Из обраћања украјинских војника на друштвеним мрежама види се да се они осећају преваренима и сада подсећају председника Зеленског да им је поручивао да мало још издрже у Маријупољу и да ће се ситуација разрешити политички или војно. Они пишу да је половина украјинских војника у Маријупољу рањена, пешадије више нема и једино још ратују артиљерци.

У Лавов су допутовали француски жандарми, који би требало да помогну Украјинцима да обаве истрагу трагедије у месту Буча у Кијевској области. То је потврдио француски амбасадор у Кијеву. Французи ће почети да раде већ данас и, како је рекао њихов амбасадор, искључиво у сарадњи са Украјинцима.

У Русији су тражили да експертизу направе независни стручњаци. Због тога они не верују да ће Французи бити објективни.

ПРЕТИ ПРЕКИД ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СА ЗАПАДОМ

ПОСЛЕ рекордног броја протераних руских дипломата, у Кремљу кажу да је сасвим могуће да дође до прекида дипломатских односа са Западом. Од почетка руске специјалне опрецације у Украјини, из 28 западних земаља протерано је скоро 400 сарадника руских амбасада и конзулата. Таквог броја протеривања није било у последњих двадесет година.

Највише руских дипломата протерала је Пољска, чак 45. Следи немачка са 40, па Словенија 33, Француска 30, колико и Италија, а Шпанија је протерала 25 руских дипломатских службеника. Хрватска је у понедељак протерала 18 руских дипломата и шест чланова административно-техничког особља.

Први су почели да протерују руске дипломате Американци, који су 28. фебруара прогласили „персонама нон грата“ 12 руских дипломата. И Литванија и Летонија су повукле своје амбасадоре из Москве.

Не чекајући било какву независну експертизу масакра у граду Бучи у Кијевској области, већина европских земаља је оптужла Русе и тражила да се њене дипломате врате кући. Наравно да је Русија одговорила истом мером.

Кад се зна да све више чланица ЕУ даје предност оружаном сукобу а не дипломатији, јасно је што Запад хорски проглашава руске дипломате непожељним особама.

НЕХАМЕР КОД ПУТИНА

Председник Русије Владимир Путин и аустријски канцелар Карл Нехамер разговарали су у понедељак о ситуацији у Украјини. Нехамер је после састанка рекао да је разговор био „веома директан, отворен и тежак.“ То је био први састанак „очи у очи“ између Путина и неког лидера Европске уније од почетка рата у Украјини.

– Ово није био пријатељски састанак – рекао је Нехамер. Из Беча су поручили да њихов канцелар иде у Москву са предлозима хуманитарног и политичког карактера.

НАТО НЕ ДОНОСИ СТАБИЛНОСТ

Евентуални пријем Шведске и Финске у НАТО неће донети стабилност Европи, саопштио је у понедељак Кремљ.

– У више наврата смо говорили да Северноатлантска алијанса остаје оруђе усмерено ка конфронтацији и да њено даље ширење неће донети стабилност европском континенту – одговорио је портпарол Кремља Дмитриј Песков новинарима на питање о могућем уласку Шведске и Финске у НАТО.

Претходно је у понедељак лондонски дневник „Тајмс“ објавио, позивајући се на своје изворе, да би најпре Финска могла да поднесе захтев за чланство у јуну, а за њом и Шведска.

РАТОВАЋЕ СЕ ДО 2035. ГОДИНЕ

Саветник председника Зеленског Алексеј Арестович уверен је да ће ратне операције различитог интензитета трајати у Украјини до 2035. године. Он упоређује садашњу ситуацију у Украјини са израелско-арапским сукобом. Као што је међу Израелом и Арапима било пет великих ратова, тако ће бити и у Украјини, само ће се ратовати жешће.

 

 

Извор: Новости.рс