Свет

УДАРНО! „Спречили смо Русе, могло је бити катастрофално“

Бившу нуклеарну електрану у Чернобиљу на северу Украјине заузеле су руске снаге у првим данима специјалне операције. Сада је поново под контролом Украјине.

Новинарка ББЦ-ја је била међу првим новинарима који су посетили Чернобиљ откако су га Руси напустили, разговарала је са особљем, којем је било допуштено да настави са радом када је окупација почела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Морали смо стално да преговарамо с њима и трудимо се да их не увредимо како бисмо допустили нашем особљу да управља објектом“, рекао је инжењер Валериј Семонов.

Кад није било струје на три дана, Семонов се трудио да пронађе гориво како би генератор радио, чак га је крао од Руса.

„Успели смо Чернобиљ да држимо безбедним, али врло је узнемирујуће што су отели 169 припадника наше војске“, додао је Семонов, а ББЦ пише да није потврђено где су војници задржани, али чернобиљско особље верује да су у Русији.

„Руси су хтели да знају како се управља тим објектом. Тражили су информације о свим процедурама, документима и операцијама. Био сам уплашен јер су испитивања била константна, а понекад и насилна“, рекао је Олександр Лобада, надзорник радијацијске безбедности у станици.

„Да смо остали без струје, то је могло бити катастрофално“, каже он, преноси Индеx.хр.

„Радиоактивни материјал је могао бити ослобођен. Размере тога не можете ни замислити. Нисам се бојао за свој живот. Бојао сам се шта би се догодило да нисам био тамо и надгледао електрану. Бојао сам се да би то могла бити трагедија за човечанство“, додао је Лобада.

Петро Порошенко, бивши украјински председник, посјетио је јуче Чернобиљ и донео хуманитарну помоћ, храну и друге залихе за особље електране.

 

 

 

 

 

 

Извор: INDEX.HR