Свет

ВЕЛИКИ ОБРТ! Макрон губи тло под ногама – Марин Ле Пен добија гласаче који раније не би гласали за њу ни за шта на свету

Фото: Јутјуб

Актуелни председник Француске Емануел Макрон уочи нових председничких избора губи тло под ногама у обрачуну са главним противкандидатом.

До данас је ниво подршке Макрону 53 одсто, а 47 одсто бирача спремно је да гласа за његову главну конкуренткињу, лидерку Националног фронта Марин Ле Пен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чини се да би актуелни шеф државе требало да се осећа самоуверено уочи првог круга председничких избора, али то није тако.

Британски таблоид Гардијан извештава да тренутни однос снага изазива велику забринутост за тим Емануела Макрона, јер рејтинг Ле Пенове стално расте.

Најгоре за француског лидера је што његов противкандидат на своју страну превлачи оне гласаче који пре неколико година не би гласали за њу ни за шта.

Разлог за овакво стање лежи у незадовољству обичних Француза „миграционим гостопримством“ Париза, погоршаном економском ситуацијом и недовољним нивоом безбедности у земљи.

„Људи су мислили да је Марин лош политичар. Сада схватају да то није тако. Други политичари почињу да усвајају њене идеје. Сада сви говоре као она“, поделила је своја запажања са новинарима Гардијана Елизабет, 68-годишња становница Марсеја.

У табору Макрона покушавају да промене ситуацију која за њих није сасвим успешна. Истовремено, не оклевају да користе ни најпрљавије трикове.

Конкретно, присталице Марин Ле Пен означене су као „расисти”, „ксенофоби”, „антисемити” и „антимуслимани”. Ипак, таква политика не утиче на резултате социолошких истраживања. А данас се шансе лидера „Националног фронта” за победу сматрају реалним.

„Она је опасна. Она би могла да победи на овим председничким изборима“, рекао је француски министар унутрашњих послова Гералд Дарманин.

Ипак, већина стручњака предвиђа да ће Марин ле Пен ипак изгубити од Емануела Макрона у другом кругу председничких избора као што је било на претходним изборима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs