Свет

ВЕЛИКИ ОБРТ! Немачка ће морати да отвори рачун у руској банци за плаћање гаса у рубљама

Немачки министар финансија Кристијан Линднер поново се изјаснио против плаћања руског гаса у рубљама. Зашто Берлин манипулише питањем енергетске безбедности и чему ће таква позиција довести, објашњава руски стручњак.

Нови поступак обрачуна ступио је на снагу 1. априла 2022. године. Сада, да би плаћале руске енергенте, западне компаније треба да отворе рачуне у рубљама код Гаспромбанке.

Овај корак Руске Федерације био је одговор на непријатељске акције земаља колективног Запада након почетка војне специјалне операције у Донбасу.

Немачка наставља да игра на чињеницу да је плаћање руског гаса у рубљама наводно у супротности са условима постојећих уговора. Стручњаци се оштро не слажу са таквим изјавама.

„Саботажа од стране Европске уније око услова руске стране о плаћању енергената изгледа неприкладно. Они настављају да говоре да су наши захтеви у супротности са садашњим гасним правилима. Али то није тако, у ствари, ништа се не мења за ЕУ“, каже Анатолиј Иванов , стручњак политичких наука .

Он каже да земље ЕУ настављају да плаћају обезбеђене количине горива у еврима, а руска банка претвара валуту у рубље.

„У почетку је било много мишљења да ће компаније можда морати да купују рубље на берзи, да их размењују некако. Међутим, све се показало много једноставније: само отворите банковни рачун, пребаците евре тамо, а финансијска институција ће прерачунати у руску валуту.

Где је ту кршење споразума или кршење права европских конзорцијума?“ пита Иванов.

Експерт је сумирао да Немачка тренутно покушава да манипулише питањем енергетске безбедности земље, али то долази из безнађа. На крају, Берлин ће отворити рачун у рубљама у руској банци и почети да плаћа гас под условима Руске Федерације.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2022.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930