Свет

ВЕЛИКИ ОБРТ! Немачка наговорила Зеленског да преговара са Русијом!

Фото: Фејсбук принтскрин

Немачко-украјински су одавно натегнути, а ове недеље их додатно напела одлука Кијева да у посету не прими председника Франк-Валтера Штајнмајера.

Сада изгледа да украјинске власти желе да спусте лопту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеф украјинске дипломатије Дмитро Кулеба је у четвртак агенцији Интерфакс рекао да његова земља не жели да заоштрава односе са Немачком иако се не слаже са свим аспектима немачке политике и да очекује промену.

„Ту, нову политику очекујемо од нове немачке владе“, рекао је Кулеба.

Штајнмајер је у уторак планирао да са председником Пољске и премијерима Летоније, Литваније и Естоније посети Кијев, али је одустао јер, како је сам изјавио, није био пожељан.

Представници украјинских власти, наиме, желе да приме канцелара Олафа Шолца или неког другог ко може да одлучује о испоруци немачког наоружања које Кијев жели за одбрану од Русије.

То је у Берлину примљено као прворазредна дипломатска увреда и изазвало је жестоке реакције.

Украјински председник Володимир Зеленски је касније изјавио да његов кабинет није добио званичан захтев за Штајнмајерову посету.

Кулеба је сада све приписао проблемима при организацији посете већег броја страних лидера.

„Поштујемо Немачку као државу, као партнера, и нама је јасно да је шеф државе, председник Немачке, један од симбола те државе“, рекао је, уз примедбу да Кијев поштује институцију немачког председника.

Односе Немачке и Украјине одавно је оптеретила изградња немачко-руског гасовода Северни ток 2. Спорни гасовод, који су Украјина и западни савезници видели као полугу притиска у корист Москве, завршен је кратко пре руског напада и одмах стављен на лед.

Од напада крајем фебруара, Украјина Немачку притиска да јој достави своје тешко наоружање, тенкове, артиљерију и системе противавионске одбране, уз прилично оштре критике на рачун Шолцове неодлучности.

Кијев од Шолца захтева и да престане са блокад оштријих санкција против Москве, укључујући и ембарго на увоз руских енергената.

 

 

 

 

 

 

Извор: DPA