Русија

Велики обрт! ПРИХВАТИЛИ РУСКЕ УСЛОВЕ! Ова европска земља обећала Путину исплату у рубљама

Истовремено, аустријска министарка енергетике Леоноре Гевеслер потврдила је да се испорука гаса Аустрији одвија несметано.

Аустријски канцелар Карл Нехамер саопштио је да је Аустрија прихватила нове руске услове за плаћање гаса. Он је додао и да су од руског председника Владимира Путина добијене гаранције да неће бити проблема у испоруци плавог горива, тако да је ситуација за Аустрију непромењена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ми, (аустријска нафтна компанија) „ОМВ“, прихватили смо услове плаћања, а исто су урадили и у Немачкој. Ово је важно за нас и Путин лично ме је током нашег разговора уверио да ће се наставити испоручивање гаса, који је могуће плаћати у еврима. Наша ситуација се није променила – истакао је канцелар.

Истовремено, аустријска министарка енергетике Леоноре Гевеслер потврдила је да се испорука гаса Аустрији одвија несметано.

– Током протеклих дана испорука гаса одвијала се несметано, а такође ни тренутно нема пробема у снабдевању гасом – изјавила је Гевеслерова на конференцији за штампу у Бечу.

Министарка је истакла да је попуњеност капацитета гасних складишта у Аустрији немогуће одржати без испорука из Русије.

Како је раније објавила руска компанија „Гаспром“, испоруке гаса у потпуности су обустављене бугарској компанији „Булгаргас“ и пољској компанији „PGNiG“ због неплаћања у рубљама. Истовремено, испорука гаса Мађарској, како је саопштено из Министарства спољних послова те земље, одвија се несметано.

Председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојец́им уговорима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com