Свет

Запад на коленима! ПОТПУНИ СЛОМ ЕУ! Урсула фон дер Лајен признала!

Запад невољно прихвата компромис, у вези са рубљом.

Државе Европе ће и даље морати да прихвате руске услове и пристану да плаћају руски гас у рубљама, већ су се појавили први знаци разумевања променљиве реалности са њихове стране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kако преноси Ројтерс, Европска комисија (чија је председница Урсула фон дер Лајен донедавно категорички одбијала такву могућност) послала је писма земљама чланицама ЕУ, у којима је изнела опцију плаћања горива из Руске Федерације у рубљама, а да при томе не крши уведене санкције.

У документу се наводи да плаћање гаса у рубљама „омогућава Централној банци Руске Федерације да буде укључена у шему трансакција, што ће представљати кршење санкција ЕУ“, међутим, у писму се наводи да европске гасне компаније могу прихватити шему поравнања, коју је предложила Русија.

У писму Европске комисије наводи се једна од могућих шема плаћања горива, које испоручује Руска Федерација, према којој компаније-примаоци гаса отварају рачуне у руској банци, којој се приписује валута конвертибилна у рубље, након чега се врши плаћање.

Предложени механизам елиминише могућност да пренета средства блокирају западне државе.

Аутори писма појашњавају да указ председника Путина о плаћању гаса у рубљама „не искључује процес плаћања, који би омогуц́ио компанијама из ЕУ, да не крше режим санкција”.

Подсетимо, донедавно је Европска комисија најављивала да Путинов декрет значајно мења механизам плаћања и ствара нову правну ситуацију, која омогућава руској страни да регулише курс у сопственим интересима.

Истовремено, Европска комисија нема могућност, да им забрани или овласти да плаћају плаво гориво у било ком облику, укључујући и рубље.

Она може само да процени усклађеност предузећа са правним нормама, укључујући санкције, које је претходно успоставила Европска унија.

Водећи стручњак Фонда за националну енергетску безбедност, стручњак Финансијског универзитета при Влади Руске Федерације Игор Јушков, види у појави писма ЕK знакове, да паника локалних званичника постепено нестаје.

– Постепено долазимо до закључка да ЕУ заправо пристаје на шеме плаћања руског гаса.

На крају крајева, првобитно одбијање је у извесној мери била политичка одлука, пошто са становишта економије није било посебних замерки.

 

Извор: борба.инфо