Србија

ЗАВРШЕН САСТАНАК ЛИДЕРА СНС И ССП: Вучић до краја недеље одговара на Ђиласове захтеве

Изнео сам захтев да Београд мора да има нове изборе до краја године, јер ова власт нема легитимитет, изјавио је председник Странке слободе и правде Драган Ђилас након састанка са председником Србије Александром Вучићем.

Председник ССП рекао је новинарима да је изнео захтев за новим изборима у Београду, те да га је Вучић саслушао и рекао да ће разговарати са својим страначким колегама и да ће до краја недеље да саопшти свој став.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ни њему није било превише лако, кад сам ја од стране његових бирача означен као ђаво, те овакав разговор није ни могао да буде другачији, него најблаже речено – тежак, када Александар Вучић на све гледа другачије. Искрено, ми данас нисмо имали велики степен сагласности о ономе о чему смо причали, сем да ће пред Србијом бити велики изазов. С обзиром на то да је Србија подељена и још једна ствар око које смо се сложили – то је да мора да има легитимитиет“, рекао је Ђилас.

Председник ССП је додао:

„Сложили смо се да је легитимитет важан да би нека власт функционисала. Обавестиле су га (Вучића, прим. нов.) колеге да има преко 60 одборника у београдској скупштини, али није морао да ми то саопштава, јер сам видео како гласају на седницама ГИК. Видим изјаве људи из ПОКС који кажу да не могу са онима који кажу за свој народ да је геноцидан, што је бесмислица. Зато сам изашао са захтевом за новим изборима.“, рекао је Ђилас.

Ђилас је говорио и о приговорима ГИК и рекао да од њих неће одустати.

„Поднели смо жалбе и за репубичке изборе. То заслужују људи који су били контролори. Уколико све данас опозиционе странке остану на ставовима због којих су ушли у скупштину, онда ће остати 55:55“, рекао је он.

Ђилас је говорио и о томе како су поједине опозиционе коалиције певале када су освојиле „3,4,5 одсто гласова“, и из тога закључио да им је битан само улазак у парламент.

„Бићемо опозиција влади коју ће формирати СНС са СПС или са ким год се они сложе. Ми не можемо да уђемо у Владу, па ми смо највећи критичари онога што се дешава у земљи“, рекао је Ђилас.

Контекст

Састанак је раније померен са 16 часова на 17х, а трајао је око 75 минута.

Судећи по досадашњим најавама, тема разговора биће “политичка криза у Београду”, а Ђилас је у више наврата изјавио да ће тражити понављање избора у Београду. Уследиле су жестоке реакције са опозиционе стране, а бројни лидери су коментарисали да Ђилас не говори у њихово име на предстојећем састанку.

Сам Ђилас, међутим, имао је спреман одговор:

„Два пута сам последњих година окупљао опозицију и независне интелектуалце у жељи да сменимо власт Српске напредне странке, а сада сам проглашен издајником од појединих опозиционара и пре него што сам сео да разговарам“, навео је Ђилас и додао:

„У Србији која се дави у мржњи и поделама без шансе за напредак, као председник Странке слободе и правде идем да разговарам са председником Србије Александром Вучићем да одбраним вољу Београђана који су гласали за промене. Они који имају сумњу шта ћу да кажем, нису изгледа никад ни били достојни подршке коју сам им дао да буду наши кандидати и кад други нису веровали у њих“, истакао је лидер ССП.

Извор: Нова