Свет

Алармантно! АМЕРИКА ПОВЕЋАВА БРОЈ ВОЈНИКА У ЕВРОПИ! Ево шта се спрема!

САД би могле да доведу још више трупа или чак да изграде више војних база у региону.

САД планирају да задрже 100.000 војника у источној Европи, потенцијално чак и да повећају број ако уоче претњу од Русије за НАТО или његове две нове потенцијалне чланице, Шведску и Финску, изјавило је неколико званичника за ЦНН у петак, прено је РТ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако НАТО изведе више војних вежби у тој области или се промени „безбедносно окружење“, САД би могле да доведу још више трупа или чак да изграде више војних база у региону, рекли су званичници. Планови се наводно разматрају након састанка војних челника НАТО-а у четвртак у Бриселу, а биће представљени на састанку министара одбране алијансе следећег месеца. Лидери земаља НАТО-а ће се састати у Мадриду крајем јуна.

Док су Шведска и Финска поднеле захтев за придруживање НАТО-у, САД нису одлучиле да ангажују додатне трупе за своју одбрану, иако би свако кретање оружја од стране Русије, која је обећала да ће одговорити на приступање обе земље трансатлантском савезу, могло довести до даљег распоређивања. Међутим, неке земље НАТО-а пристале су да пруже подршку ван званичне структуре блока док се њихове пријаве обрађују, пренео је РТ.

САД су повећале број својих трупа у Европи на 100.000 у марту. Већина трупа стационирана је у Пољској и Немачкој, а затим у Италији и Великој Британији. Балтичке државе позвале су на још веће присуство трупа у региону док се сукоб у Украјини наставља.

Пре руске војне операције у Украјини, САД су имале око 60.000 војника стационираних у Европи. Иако у Украјини званично нема америчких трупа, Вашингтон је Кијеву послао милијарде долара војне помоц́и.

Русија је напала своју суседну државу крајем фебруара, након неуспеха Украјине да примени услове споразума из Минска, први пут потписаних 2014, и коначног признања Донбас република Доњецка и Луганска од стране Москве, пренео је РТ. Протокол уз посредовање Немачке и Француске осмишљен је тако да отцепљеним регионима да посебан статус у оквиру украјинске државе.

Кремљ је од тада захтевао од Украјине да се званично прогласи неутралном земљом која се никада неће придружити војном блоку НАТО-а који предводе САД. Кијев инсистира да је руска офанзива била потпуно ничим изазвана и демантовао је тврдње да је планирао да силом поврати две републике.

 

 

 

 

 

 

Извор: Мондо