Свет

АЛАРМАНТНО! Ердоган је дуго одлагао, а ово ће га приморати да КРЕНЕ у напад?

Рано 1. маја, три милитаната које подржава Турска убијена су када су курдски борци упали на положај на којем су били у близини града Кимар у области Африн коју су окупирали Турци у северном делу сиријског Алепа.

Према Сиријској опсерваторији за људска права са седиштем у Лондону, иза смртоносног напада стоје Ослободилачке снаге Африна, курдска герилска група повезана са Сиријским демократским снагама (СДФ).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Милитанти убијени у нападу су наводно били припадници дивизије Хамза, једне од највец́их фракција које подржава Турска у северној и североисточној Сирији. Милитанти су идентификовани као Ахмед Бадави, Мохамед Џамло и Џема Хаџ-Кадур.

У ономе што изгледа као одговор на напад, турска војска и њени заступници гранатирали су градове Тел Рифат, Менг, Аин Дигну, Зунаит, Укибу, Бурџ ал-Кас, Мајасу и Мараназ у северном Алепу под контролом СДФ-а са више од 200 минобацача и артиљеријских граната. Међутим, нема извештаја о жртвама или материјалним губицима.

Напад на Кимар је вероватно био одговор на недавне ударе турске артиљерије и беспилотних летелица на области које држи СДФ у северној и североисточној Сирији.

СДФ страхује да се турска војска и њени заступници спремају да покрену нову операцију у северној и североисточној Сирији. Група предвођена Курдима можда покушава да одврати Анкару нападом на њене заступнике.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com