Свет

АЛАРМАНТНО! Ова европска држава се спрема за искључења струје ако не буде руског гаса

Влада Грчке припрема план за ванредне ситуације за уштеду електричне и друге енергије у случају потпуног и дужег прекида испоруке руског гаса, објавио је атински лист „Та Неа“.

Ванредна искључења струје радним данима ће обухватити „енергетски интензивне индустрије“ које не производе основне врсте робе.

Извори кажу да је таква могућност можда искључена у блиској будућности јер је нађено решење за плаћање гаса руском Гаспрому, али неизвесност и размере рата у Украјини, као и реакција Москве на санкције ЕУ која се не може предвидети, захтевају низ интервенција које ће у Грчкој довести до ограничења потрошње електричне енергије као и превоза.

Тако ће се, како преноси лист, у „екстремном сценарију“ потпуног прекида испоруке руског гаса, и то усред туристичке сезоне, на основу плана електроенергетских менаџера и Министарства животне средине и енергетике, активирати план наизменичне „ротације искључења електричне енергије“ у Грчкој – у интервалима током радних дана.

Циљ није да се искључи електрична енергија домаћинствима, предузећима која су на нисконапонској мрежи, ни хотелима и критичној јавној инфраструктури као што су болнице.

Тако ће прекиде у снабдевању струјом наизменично имати „енергетски интензивна“ и тешка индустрија и предузећа која се струјом снабдевају са средњенапонске мреже, а не баве се основним потрепштинама каква је храна.

Струја која ће тако бити уштедјена, биће распоређена на домаћинста и предузећа на нисконапонској мрежи како би њихово снабдевање електричном енергијом било адекватно и несметано.

Влада Грчке разматра и повратак рада на даљину ради уштеде енергије у предузећима, као и препоруке за смањење коришћења аутомобила за друмски превоз.

Влада Грчке предузима и мере које обухватају превентивну штедњу струје, ради чега ће следити модел Италије за ограничавање употребе клима-уређаја и осветљења, као и електричних уређаја у јавним зградама. Очекује се да ће ускоро бити издата упутства за то.

Тако се препоручује да се лети клима-уређаји подесе на 26 до 27 степени Целзијуса, а да се зими просторије греју на 19 до 20 степени.

Између осталог, сијалице ће се заменити савременим енергетски ефикасним, док ће по завршетку сваког посла бити обавезно гашење светала, где није неопходно.

Поред ових мера, Влада Грчке је већ предузела мере за обезбедјивање довољно енергената и сигурности снабдевања.

Одлучено је да се на 12 месеци изнајми брод-танкер за складиштење течног природног гаса, који ће бити трајно усидрен код постојећег острвског ЛНГ терминала недалеко од Атине. То ће повећати капацитет складиштења течног природног гаса.

Истовремено, појачан је рад грчких рудника лигнита за потребе дужег рада електрана које користе то гориво, пише „Та Неа“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031