Свет

Алармантно! ШТА ТО БРИТАНЦИ СМЕРАЈУ У БОСНИ?

Када Велика Британија уређује Оружане снаге БиХ и доводи их у везу са сузбијањем руског утицаја она не само да занемарује Устав и Дејтонски мировни споразум већ наставља тамо где су њени претходници стали – демонстрирајући протекторски, диктаторски и отворено окупаторски став.

 

Помоћ у донацијама и обуци припадника Оружаних снага БиХ министарка спољних послова Велике Британије Елизабет Трас објаснила је несебичном бригом за земљу изложену руском утицају, а оправдање за стрепње везане за сигурност БиХ пронашла је у историји.

„Историја нас учи да попуштање није решење за агресију. Агресији се морамо супроставити акцијом и снагом и зато радимо са нашим савезницима на томе да подржимо Украјину и да осигурамо да Путин тамо буде поражен“, поручила је Елизабет Трас.

Нити зна географију нити историју

Како су се у истом контексту нашли тренинг Оружаних снага БиХ у којем су учествовали британски специјалци са Владимиром Путином, те да ли „искрене и поуздане инвестиције које осигуравају снажну алтернативу“ опомињу на јеврејску изреку да је само у мишоловци сир бесплатан?

Идеологизован и пропагандни приступу коме је склона Елизабет Трас, коментарише Александар Гајић из Института за европске студије.

„Ради се о особи која нема шире ни историјско ни географско знање него се просто држи једне идеологизоване матрице која је политички подобна и пожељна у јавном дискурсу њене земље како би оправдала интересне активности своје државе и њене политике на одређеним географским просторима, у ово случају на простору БиХ“.

Непримерено поједностављивање

Иако нема никаквих доказа о руском малигном утицају већ институционалној блокади функционисања БиХ, Велика Британија, уверен је Гајић, овим показује да жели да подржи једну страну насупрот друге две, проналазећи за то историјска оправдања.

„Она не види да је удаљеност рубних подручја Украјине од рубних подручја БиХ 700, 800 километара. Русија је присутна у БиХ са својим дипломатским представништвом као и у другим земљама- Латинској Америци, Африци или Далеком истоку. Русија има своје ставове, позиције и интересе али не могу се унутрашњи односи у БиХ између конститутивних народа објашњавати присуством или одсуством руског утицаја. У политичком, историјском, културолошком смислу такав вид увеличавања и поједностављивања је непримерен“.

Тренинзи са девастираном армијом

У прилог правилном разумевању историјског искуства, политиколог из Бањалуке Анђелко Козомора подсећа да је Велика Британија имала негативну улогу у многим догађајима на овим просторима, а последњих 30 година и као главни фактор дестабилизације БиХ.

Одређујући ко, где и како треба да тренира Оружане снаге БиХ, Британија демонстрира своју моћ, занемарујући кључну чињеницу да тренинзи које воде британски војни стручњаци не служе ничему јер је, објашњава Козомора, армија БиХ потпуно неопремљена и девастирана.

Ко заправо шири малигни утицај?

Покушај да сарадњу са Оружаним снагама БиХ објасни потребама сузбијања руског утицаја, Козомора сматра промашеним, јер, каже, у БиХ сви знају да малигни утицај шири Велика Британија, а никако Русија.

„Беспредметно је причати да је Британија кадра да поништи руски политички, економски и на крају крајева пријатељски однос са РС, па са Сарајевом које је највећи потрошач руског гаса у БиХ“.

Веровање у надмоћ голе силе

Имагинацијом о некаквом руском малигном утицају Британија покушава да оправда подршку, сматра Гајић, једној страни, бошњачкој, на директну и неспорну штету друге две стране.

„Ради се о некоме ко заправо пренебрегава реалан историјски и културолошки контекст на том простору зарад својих интересних циљева. То је веровање о надмоћи голе силе и притисака у спољној политици чему су прибегавали Немци уочи Првог и Другог светског рата“.

И муџахедини на обуци

Изјаву британске министарке, по мишљењу стручњака за тероризам Џевада Галијашевића, треба тумачити у кључу недавно завршене обуке британских специјалаца и Оружаних снага БиХ али и чињенице да је британска обавештајна служба са централом у Бристолу још почетком рата деведестих била укључена у обучавање муслимана окупљених око муџахединских формација.

„Паралелно са овом врстом обуке, још у току рата, америчка влада је овластила, парамилитарну организацију МПРИ (Military Professional Resources Inc) да муслиманску и хрватску војску обучава кроз посебно осмишљен програмски садржај и операцију која је добила јединствен назив Опреми и обучи“.

Војно-обавештајне провокације

Ова врста обуке, принцип наоружавања и опремања примењиван је, наводи, на војску муслиманско-хрватске федерације све до интеграције војних потенцијала и формирања заједничких Оружаних снага БиХ, у јануару 2006.

„Практично, Оружане снаге су кроз сложене програме НАТО алијансе у БиХ али и кроз британске операције, попут операције „Падобран“, прошли исти пут којим су ишли и Украјинци после 2014.године. Британци можда планирају војно-обавјештајне провокације користећи матрицу о великој руској пријетњи како би срушили политички и уставни положај Републике Српске, Дејтон, али и физички уклонили најважније носиоце институционалних овлаштења“.

Значај британског аранжмана

Демонстрација силе коју илуструје изрека Сила Бога не моли, у дипломатији се, резиме је промишљања Спутњикових саговорника, није показала успешном и поузданом, нарочито када постоје људи, народи и позиције које су историјски и културолошки дубоко утемељене да би неко могао да их обрише голом употребом силе.

У том контексту треба, уверени су, тумачити и значај британског аранжмана у БиХ.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031