Србија

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ХИЛ: Ако мислите да ће Русија помоћи око Косова – РАЗМИСЛИТЕ ПОНОВО

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, који је на новој дужности у Београду провео својих првих месец дана, оценио је да САД и ЕУ очекују да се Србија прикључи санкцијама Русији, али да Београд сам одлучује о томе и да нема притисака. Ипак, није јасно рекао да ли ће бити последица по српско-америчке односе ако Београд остане при својој тренутној позицији.

Хил у интервјуу за Глас Америке каже и да Србија треба „поново да размисли“ ако сматра да ће јој Русија помоћи у решавању питања Косова. Амерички амбасадор говорио је и о томе да ли има нека очекивања од нове Владе Србије, а у разговору је открио и о чему су причали сенатор Крис Марфи и председник Србије Александар Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Морам да кажем да је био неспоразум у вези са извештајем са пута који је написао сенатор Марфи, где су људи некако схватили да су се тих 60 дана, који су се тицали једног економског питања, у ствари тицали санкција – што није тачно – навео је амбасадор Хил.

Хил додаје да САД поручују Србији да није питање да ли, како је рекао, „идете на Исток или Запад, већ постоји само један правац и на Србији је да одлучи колико брзо жели да стигне тамо.

На питање која је главна порука Србији након посета високих званичника САД, он одговара да се током ових посета говорило о бројним темама.

– Прва тема били су односи Србије и САД и рекао бих да су односи добри, али очекујемо да можемо да урадимо и више. Свакако, једна од тема била је и ситуација у Украјини, једна од највећих трагедија у овом веку. Зато није изненађујуће што су амерички представници изнели различите аспекте те ситуације у комбинацији са односом Србије и ЕУ, и чињеницом да из перспективе ЕУ и САД, Србија треба да се понаша као чланица ЕУ и придружи се санкцијама. Јасно је да је то наша политика, а са друге стране, Србија треба да размисли о томе – рекао је Хил.

Оцењује да ће о наставку дијалога одлучити Београд и Приштина.

– Знам да се ЕУ јако труди да стави различите идеје на сто, теме о којима се разговара, да одржи моментум. Није баш забавно бити посредник, ја сам то радио у прошлости. Преговори су јако тешки и знам да ЕУ ради најбоље што може и Србија и Косово треба то да уваже. Ова питања нису лака, да јесу одавно би била решена. Треба да разумемо потешкоће, али не да будемо таоци тога, већ да гледамо где бисмо волели да стигнемо. Да ли желимо да останемо заглављени у овом времену или желимо бољи живот за људе у Србији. Али, не треба америчке дипломате да говоре Србима шта да раде – навео је Хил.

Говорећи о утицају Русије на будућност Косова, он истиче да би „био веома опрезан са аргументима да Србија има користи од потеза Русије“.

– Разумем динамику у Савету безбедности УН, разумем суштину. Али, Србија треба да одлучи какве ће односе имати са својим суседима и како ће томе приступити. Наше је становиште да Србија треба да подржи дијалог којим посредује ЕУ. Не мислим да Србија треба да гледа у Русију у корелацији са Косовом, или обрнуто, већ сваку ситуацију да сагледа посебно. Русија се толико удаљила од онога што зовемо међународним достојанством, толико се удаљила од западних вредности, па ако мислите да ће Русија некако помоћи око Косова – треба опет да размислите о томе – поручио је амерички амбасадор Кристофер Хил.

Извор: Глас Америке