Свет

Амерички финансијски рат против Русије добио је неочекивани обрт

Сједињене Државе су објавиле финансијски рат Русији, и он је добио прилично неочекиван преокрет. Такве закључке изнели су економски аналитичари из Кине.

Амерички долар има статус главне резервне валуте, као најтраженији финансијски инструмент на свету.

Посебан положај националне валуте даје САД огромне предности у односу на све остале, а Американци то активно користе.

Претворили су долар у опасно оружје и користе га да изврше притисак на своје противнике.

Према кинеским стручњацима, САД већ дуго машу својим „доларским штапом“ и чак њиме ударају Русију кроз увођење санкција.

„Дуги низ година, Сједињене Државе машу својим „доларским штапом“ да би удариле на противнике. Међутим, сасвим неочекивано, систем је заказао“, кажу аналитичари из Кине.

У контексту погоршања односа са Руском Федерацијом, САД и њени савезници увели су јој неколико пакета санкција у нади да ће срушити руску економију, а са њом и националну валуту.

А у тренутку када је изгледало да је план Вашингтона успео и рубља почела да пада, десиле су се веома чудне ствари.

Финансијски рат Сједињених Држава почео је да добија неочекивани обрт. Валута Руске Федерације почела је да поскупљује, толико да је не само повратила своју вредност, већ се вратила на ниво од пре пет година.

Дошло је до тога да се на Западу руска рубља назива најефикаснијом валутом на свету. У Кини су отишли ​​и даље, верују да је успела да избори импресивну победу.

„САД су користиле старомодну тактику са Русијом и увеле јој санкције. У почетку је функционисало, курс рубље је пао за 30%. Али на крају „доларски штап“ није успео да победи непријатеља“, навели су аналитичари кинеског медија.

Ово је први пут у историји да је амерички противник не само издржао ударац „доларског штапа“, већ га је и сломио на леђима САД.

После стабилизације рубље, Русија је преузела иницијативу и, као одговор на санкције Запада, захтевала од непријатељских земаља да плаћају гас у рубљама.

Ефекат овог корака је превазишао очекивања: многе европске компаније су после кратког отпора усвојиле нова правила плаћања енергената.

У том контексту, финансијски аналитичари су све чешће почели да постављају следеће питање: „Може ли рубља окончати хегемонију америчког долара„?

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs