Свет

Амерички генерал: ПОСТОЈЕ 3 СЦЕНАРИЈА ЗА КРАЈ РАТА, 2 ЗНАЧЕ ПОБЕДУ РУСИЈЕ!

Бивши амерички командант, генерал-мајор у пензији Мајк Репас, рекао је да међународна заједница мора да појача подршку Украјини како би могла да добије рат. Репас пружа едукацију и саветодавну подршку украјинској војсци по уговору са владом САД

Он је прошлог месеца посетио Пољску и Украјину како би боље решио ситуацију на терену, а том приликом је рекао да је украјински ланац снабдевања војном опремом неефикасан и да је потребна обучена војска да истера Русе из Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он сматра да би САД и друге западне земље требало да окупе стратешке снаге од пет бригада и до 40.000 обучених војника и да би то у великој мери променило ситуацију у Украјини.

У интервјуу за Си-Ен-Ен рекао је да је током посете ратом захваћеном подручју открио да је Украјини и даље потребна велика помоћ.

„НАТО је сувише спор. Додатни проблем је што немамо увид у то шта се дешава са војном опремом након што стигне у Украјину. Уместо снабдевања војне опреме професионалне природе, то је лично. Високи званичници одређују приоритете дистрибуције. Могао бих да приметим да ови приоритети нису засновани на разумевању стопа потрошње, будућих операција или објективних података“, рекао је Репас.

„Дистрибуција се заснива на позиву команданта Бригаде Кс или Сектора И који каже да му треба 27 пројектила Џавелин. Дакле, веома је персонализовано, и то није начин на који се води ратна логистика“, додао је он.

Три сценарија за крај рата

На питање да ли би рат у Украјини могао да се предуго одлаже, он је рекао да постоје три могућа сценарија у будућности: Русија доноси одлуке на бојном пољу у своју корист, Украјина доноси одлуке на бојном пољу у своју корист или застој.

„Два од ова три исхода доносе победу Русији јер би, у случају застоја, она тврдила победу на основу чињеница на терену и наставила своју окупацију на проширеној територији Украјине. То би била мања победа за поље Русије, “ рекао је генерал.

„Како реагује Запад? Сви ​​размишљају само о тренутној ситуацији на ратишту и слању војне опреме. Али украјинској војсци су потребне обучене војне снаге да истерају Русију из Украјине јер нема довољно опреме, оружаних снага и обучених војника, али нема довољно опреме, оружаних снага и обучених војника“, рекао је он.

„Русија ће увек имати више војних снага, не нужно бољих, већ више војника. Као што је Стаљин једном рекао – квантитет има свој квалитет. Питање је ко ће кога први уморити, а у једном тренутку ситуација би се могла преокренути у корист Русије. И ја Мислим да су Украјини потребне додатне војне снаге“, рекао је Репас.

Пет бригада

„Запад може да уради четири ствари. Прво, мора да ослаби Русију јачањем војних капацитета Украјине. Друго, мора да одврати Русију јачањем НАТО-а. Треће, мора да лиши руске оружане снаге и способности. И на крају, мора да обезбеди пораз Русије у Украјини. може постићи распоређивање стратешких и оперативних резервних снага које могу да изводе офанзивне операције да уклоне Русе из Украјине и да обезбеде границе земље“, додао је он.

„Сједињене Државе, Француска, Британија и Немачка треба да оснују бригаде. Ове нације имају значајне војне капацитете и могле би да опремају украјинске јединице, а затим да их обучавају на својој територији. Дакле, то би било пет бригада, у пет оперативних сектора. А за то да ли би то вероватно трајало шест до осам месеци“, рекао је генерал.

„Ових пет бригада би имало западну опрему, интегрисани приступ ваздушној борби где имате на располагању сва средства, укључујући тенкове, ваздушну подршку и противваздушну одбрану. У бригади је око 8.000 војника, тако да је то до 40.000 људи у пет бригада.“Верујем да су Украјинци у стању да пронађу толико војника с обзиром на тренутно ванредно стање“, додао је он.

Рат ће се проширити?

Мајк Репас је прокоментарисао и новог руског команданта за Украјину, генерала Александра Дворникова. Рекао је да је човек за ратовање, а не за игру међусобног исцрпљивања.

„Он није тип за маневрисање ратовања. Радиће оно што је радио цео живот, а то је да прво уништи све што му се нађе на путу, а онда пошаље трупе. Ове трупе ће насилно евакуисати грађане Украјине да би тамо нема потенцијал за покрет отпора“, рекао је Репас.

Упитан да ли ће се рат у Украјини проширити, пензионисани амерички генерал је рекао да Белорусија пружа уточиште Русији од почетка рата 24. фебруара.

„Многи верују да је Белорусија земља пион и да њоме заправо влада Москва. Та земља није послала своју војску, већ је распоредила руске снаге на својој територији“, рекао је Репас.

„То је омогућило покретање операција са своје територије. Руси су отуда извели копнене и ваздушне нападе. Три балтичке државе и Пољска су уверене да су следећа мета после Украјине. Они виде Русију као егзистенцијалну претњу. И нема доказа да Путин намерава да се заустави у Украјини“, додао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/index.hr