Свет

Берлин забранио заставе, Украјинци бесни!

Берлин не жели да допусти ношење украјинских и руских застава на манифестацијама сећања на годишњицу краја Другог светског рата.

У близини 15 спомен обележја и споменика неће смети да се носе руске, али ни украјинске заставе, одлучиле су власти у Берлину, преноси дневник „Билд“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амбасадор Украјине у Немачкој Андриј Мељник позвао је берлинске власти да повуку ту одлуку.

Он је упитао зашто се не застите људи који са заставом желе да искажу своју солидарност са Украјином, од могуће агресије оних који би се осетили испровоцираним тим заставама.

Мељник на Твитеру поручио да се ради о скандалозној одлуци која мора да се повуче, наводећи да је та одлука шамар Украјини и целом украјинском народу.

Иначе одлука полиције Берлина, поред застава Русије и Украјине, забранила је и симбол „З“, као и униформе, те војне песме руске војске.

Од ове мере изузети су само ветерани Другог светског рата, дипломате и представници делегација који ће присуствовати свечаностима.

Полиција ће са великим бројем униформисаних и полицајаца у цивилу обезбеђивати скупове, али и пријављене демонстрације.

Према саопштењу полиције око 3.400 полицајаца ће у недељу и понедељак бити ангажовано на обележавању годишњице завршетка Другог светског рата.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Танјуг