Свет

БИТКА ЗА МАРИЈУПОЉ ЗАВРШЕНА! Азовцима саопштено да спасу животе

Украјинске снаге су у новом саопштењу саопштиле да су окончале своју „борбену мисију“ у опкољеном Мариупољу

„Гарнизон ‘Мариупољ’ је испунио своју борбену мисију. Врховна војна команда је наредила командантима јединица стационираних на Азовстаљу да спасу животе свог особља“, наводи се у саопштењу Генералштаба оружаних снага Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напоменуто је да су браниоци Мариупоља „хероји нашег времена“

„Они ће заувек остати уписани у историју. То укључује специјалну јединицу ‘Азов’, 12. бригаду Националне гарде Украјине, 36. засебну бригаду маринаца, граничаре, полицију, добровољце, територијалну одбрану Мариупоља“, наводи се у саопштењу.

Наведено је и да је фокусирањем главних снага непријатеља око Мариупоља добијена прилика за створање одбрамбене линије, где су „трупе данас спремне да одбију агресора“.

„То нам је дало критично време да формирамо резерве, прегрупишемо снаге и добијемо помоћ од партнера“, наводи се у саопштењу, па закључује: „Најважнији заједнички задатак целе Украјине и целог света је спасавање живота бранилаца Мариупоља. Борићемо се за вас на свим фронтовима верно као што браните државу“.

Денис Прокопенко, командант специјалног пука Азов, рекао је да су украјински војници у Азовсталу „испунили своја наређења“ и „одвраћали пажњу руској војсци 82 дана“.

Украјини су потребни њени хероји

Украјински председник Володимир Зеленски објаснио је да је из челичане Азовстал у Мариупољу евакуисано 266 војника, рекавши да се нада да ће успету да спасе животе свих.

– Украјини су потребни украјински хероји живи – рекао је Зеленски.

У ранијем видео снимку, заменица украјинског министра одбране јасно је ставила до знања да неки браниоци остају у челичани Азовстаљ, потврдивши да је евакуисано више од 260 војника.

Она је прецизирала да су 53 тешко повређена војника одвезена у град Новоазовск под контролом проруских побуњеника. Још 211 бораца евакуисано је хуманитарним коридором на другу локацију. Додала је да ће се ослобођени украјински војници размијенити за заробљене руске војнике.

Наводно се још око 600 војника налази унутар челичане у Мариупољу која је постала симбол отпора руској инвазији на Украјину.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Блиц