Русија

БИВШИ АГЕНТ КГБ-А ШОКИРАО: Путин има још највише три године живота

Руски председник Владимир Путин је озбиљно болестан и има још највише три године живота, рекао је неименовани агент ФСБ бившем колеги Борису Карпичкову.

Иако последњих месеци светским медијима круже тврдње о ослабљеном здрављу руског лидера, од почетка рата у Украјини, оне сада долазе из толико различитих извора да је тешко поверовати да не садрже бар дозу истине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Борис Карпичков је бивши агент КГБ-а и ФСБ-а, човек рођен у Летонији који је шпијунирао своју домовину за Москву након што је она прогласила независност, а побегао је у Британију 1998. године, где је постао један од најгласнијих критичара Путиновог режима.

Он је у интервјуу за британски Мирор рекао да је од бившег колеге добио поруку да руски председник болује од “тешке форме брзо напредујућег карцинома”, да полако губи вид, те да има две или три године живота.

Сличне оптужбе износе и други извори, позивајући се на информације широког спектра званичника Кремља. Телеграм канал Генерал СВР, који тврди да има изворе из Кремља, јавио је да је Путин овог месеца имао операцију за коју су лекари рекли да је неопходна, која је успешно обављена и да се Путин тренутно опоравља.

Лекари су, како се наводи, операцију обавили у ноћи између 16. и 17. маја, након што су Путинови дежурни лекари инсистирали да се хитно закаже. Канал је нагласио да је раније примећено да је Путин био одсутан у медијима и вестима од 17. до 19. маја и да је имао контакт само са Николајем Патрушевом, секретаром Савета безбедности Руске Федерације.

Честе паузе

Да је Путин стално под надзором лекара, тврди и Кристофер Стил, бивши званичник британске обавештајне службе МИ6 задужен за Русију. Раније овог месеца, Стил је рекао британским медијима да изгледа да Путин мора да прави редовне паузе кад год се одржавају дужи састанци.

– Седнице Савета безбедности које би требало да трају сат времена подељене су на неколико сегмената – рекао је Стил радију ЛБЦ.

– Излази у паузама и добија медицинску помоћ. Дакле, јасно је да је озбиљно болестан. Није јасно колико смртоносно или неизлечиво… не можемо бити сигурни. Али то, без сумње, има веома озбиљан утицај на руску владавину у овом тренутку.

А бивши шеф британске војне обавештајне агенције сер Ричард Дирлав рекао је да верује да ће Путин нестати са политичке сцене већ 2023. године, хоспитализацијом.

– Не кажем да неће изаћи из болнице, али неће изаћи као лидер Русије – рекао је Деарлав.

– Мислим да је то начин да се ствари помере из мртве тачке без државног удара – додао је он.

Необични снимци

Питање Путиновог здравља покреће и све већи број снимака његових сусрета са званичницима и лидерима других земаља, на којима показује, у најмању руку, необично понашање. Први такав снимак био је са састанка са белоруским лидером Александром Лукашенком, на коме се види како се Путинова десна рука неконтролисано трза.

На састанку Путина и Лукашенка у Сочију прошле недеље, руски председник је почео да чудно савија леву ногу док су седели и разговарали – а исти чудан гест забележен је током састанка са председником Таџикистана Емомалијем Рахмоном. Овим кадровима треба додати и све чешћу сцену у којој се Путин хвата за руку за наслон столице или за ивицу стола. Једно могуће објашњење, иако остаје на нивоу спекулација, јесте да покушава да прикрије трзаје који су симптоми Паркинсонове болести.

Гласине да Путин болује од Паркинсонове болести и рака први пут су се појавиле пре две године, али је његово здравље постало једно од кључних питања у оквиру рата у Украјини последњих недеља. Кремљ је до сада одбијао да директно одговара на питања о председниковом здрављу, али редовно пориче да пати од било каквих здравствених проблема.

Извор: srbijadanas.com/Јутарњи лист