Русија Свет

БРИТАНЦИ ТВРДЕ: Ови подаци би могли да изазову гнев међу грађанима Русије

Русија претрпела сличне губитке као Совјетски Савез током свог деветогодишњег рата у Авганистану.

Русија је у прва три месеца рата у Украјини вероватно претрпела сличне губитке као Совјетски Савез током свог деветогодишњег рата у Авганистану, саопштило је британско министарство одбране у свом најновијем обавештајном извештају у понедељак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Велики број погинулих војника, виђен у офанзиви у Донбасу, може се објаснити комбинацијом лоше тактике, ограничене ваздушне подршке, недостатка флексибилности и „командног приступа који појачава неуспех“, наводи се у извештају.

Министарство одбране предвиђа да ће ове жртве, које су у порасту, постати све очигледније руској јавности и да би „незадовољство јавности ратом и спремност да се то искаже могло расти“.

Совјетски Савез је изгубио најмање 15.000 војника у Авганистану, где је покушао да одржи комунистичку владу. Рат је доспео у крваву пат-позицију и сматра се да је један од фактора који је допринео распаду Совјетског Савеза.

Северодоњецк би могао да доживи судбину Маријупоља

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је у недељу да Украјина дневно губи између 50 и 100 живота на истоку земље. Није даље разјаснио, али чини се да његови коментари указују на војне губитке и знак колико су жестоке борбе на истоку земље.

Руске снаге су појачале напоре да заузму градове у источном региону Донбаса, са посебним фокусом на град Северодоњецк. Главни штаб украјинских снага саопштио је у понедељак у најновијем извештају да је „непријатељ“ интензивирао употребу авиона како би уништио украјинску главну инфраструктуру у зони активних борбених операција.

Украјина је одбила 11 непријатељских напада на истоку у последња 24 сата, додаје се у извештају.

Регионални гувернер Серхии Кхаидаи рекао је да Москва повлачи снаге из области Харков, трупе које су биле укључене у опсади Маријупоља. Украјински комесар за људска права Људмила Денисова рекла је да би град Северодоњецк могао да доживи судбину сличну Маријупољу. Северодоњецк се налази у области Луганск и има око 100.000 становника.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО