Србија

„БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ ЈЕ НА ЗАПАДУ, А НЕ НЕКОМ НЕДЕФИНИСАНОМ ИСТОКУ“

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је да у животу морају бити прављени избори и да је ово такав тренутак, а да за Србију постоји само један пут и то је Запад и Европска унија (ЕУ).

– За разлику од прошлости кад се у Србији мислило да постоји трећи пут, да Србија није ни Исток ни Запад, да је некако посебна, да иде својим путем, сад већина Срба мисли да постоји прави пут и погрешан пут и жели да изабере прави пут – рекао је Хил за лист Политика.

Како је поручио, Србија мора да одлучи да ли хоће да има „самодовољну војску и да купује оружје из различитих земаља, или да се придружи колективној одбрани“.

– То треба Срби да одлуче, а ја мислим да и јесу одлучили да им је будућност на Западу, а не на неком недефинисаном Истоку. Све ово говорим и на основу оног што чујем сваког дана од људи, али и на основу изјава председника (Србије Александра) Вучића – рекао је Хил.

Он је рекао да су Украјина и Косово „веома различите ситуације“, и позвао да се не доводи у везу оно што се 1999. догодило на Косову, с оним што се данас дешава у Украјини.

– Кад је реч о Косову и Србији, то су суседске земље. Срби живе на Косову и има много тога на Косову што је важно Србији. Добри суседи то морају да реше. Прави начин је дијалог који се одвија посредством ЕУ и преговори у Бриселу – рекао је Хил.

Он је навео да верује да сви елементи морају бити на преговарачком столу, и да се не може говорити „о овоме хоћу да причам, али нећу о овоме“, али да још не види преданост две стране томе.

– Ако причамо о евроатлантским интеграцијама, и оне су елемент на том преговарачком столу. Кад преговарате, једна страна жели једну ствар, друга страна жели другу ствар, али једноставно онда морате да разговарате о томе. Обесхрабрен сам кад видим да једна страна жели једну ствар, а не жели да се на преговарчком столу нађе оно што жели друга страна – рекао је Хил.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031