Свет

Бугарска поставила ултиматум ЕУ: Уколико не добијемо изузеће, нећемо подржати ембарго

Бугарска неће подржати нови пакет санкција Европске уније против Русије ако не добије изузеће од предложене забране куповине руске нафте, рекао је синоћ заменик премијера Асен Василев

„Наша позиција је врло јасна. Ако буде изузећа за неке земље, и ми желимо да добијемо то изузеће. Ако то не добијемо, нећемо подржати санкције“, рекао је Василев за националну телевизију БНТ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је ипак навео да не очекује да ће доћи до тога, на основу тренутних разговора који лидери ЕУ настављају данас, преноси Ројтерс.

Мађарска, Словачка и Чешка које у великој мери зависе од руске сирове нафте не могу да осигурају алтернативне изворе и затражиле су изузеће од предлога забране увоза енергената из Русије.

Изузеће је затражила и Бугарска јер, како каже Василев, јединој бугарској рафинерији у црноморској луци Бургасу треба време да унапреди процес прераде нафте која неће бити руска. Да би се све чланице ЕУ сложиле, Комисија је предложила у петак измене на планирани ембарго на руску нафту, како би три земље добиле више времена да промене добављача енергената, навели су извори из ЕУ.

Према иницијалном плану, све земље чланице ЕУ би требало да престану да купују руску сирову нафту и руске рафиниране производе до краја 2022. године. Измењени програм би дао Мађарској, Словачкој и Чешкој време да унапреде рафинерије како би могле да добијају нафтне деривате са других локација, и тако се енергетски одвоје од Русије до 2024.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг