Свет

Црна Гора стала уз ЕУ

Фото: Pixabay.com

Влада Црне Горе подржала је одлуку Европске уније да уведе додатне санкције двојици руских и украјинских држављана.

И то због, како су казали, угрожавања територијалне целовитости, суверенитета и независности Украјине.

На листи су Јевгениј Викторович Пригожин и Сергиј Виталијович Курченко.

На сајту ЕУ наводи се да је Пригожин истакнути руски предузетник, блиско повезан с руским председником Владимиром Путином и руским Министарством одбране.

Указано је да је Савет ЕУ 21. априла унутар постојећег оквира санкција донео мере ограничавања против још два појединаца због њихове улоге у подривању или угрожавању територијалне целовитости, суверенитета и независности Украјине, те због остваривања користи од руских одлука „у вези незаконитог припајања Крима и дестабилизације источне Украјине“.

За Курченка се наводи да је украјински држављанин који је уз подршу проруских сепаратиста преузео надзор над неколико великих металуршких, хемијских и енергетских постројења.

Пригожин је, истиче се, неслужбени вођа „Grupe Wagner,“ војног субјекта у Русији. Нека од његових предузећа, истиче се, имала су користи од „великих уговора о јавној набавци с руским Министарством одбране након незаконитог руског припојења Крима и окупације источне Украјине“.

Осим Црне Горе, ове санкције су од земаља региона подржали и Северна Македонија, Албанија и Босна и Херцеговина.

„Оне ће обезбедити да њихове националне политике буду у складу са овом одлуком Савета“, саопштено је из Владе Црне Горе.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Танјуг

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031