Издвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ САВЕ: Без ових 10 правила не бисмо смели ни корак да направимо!

Верници данас обележавају пренос моштију нашег првог учитеља и архиепископа светитеља Саве.
Овога дана установљено је у Српској православној цркви да се празнује пренос моштију светог и богоносног оца, из Трнове у Манастир Милешева.

Пренос моштију Светог Саве, догодио се за време владавине краља Владислава 1237. године. Након годину дана од сахране тела првог светог архиепископа српског, намесник Арсеније је желео да се Савино свето тело пренесе у Србију, па је предлагао и краљу.

Говорио је да је велика жал како њега, тако и народа који је задужио својим доброчинствима, црквама и манастирима које је подигао и оставио. Не иде да његове мошти остану у туђој земљи ван његове цркве и отаџбине.

Владислав се веома обрадовао овом предлогу, и одмах послао изасланика са писмом свом тасту, цару Асену у Бугарску. Међутим цар није желео да преда свете мошти већ је образложио да би тај захтев имао смисла уколико се они не би праведно и достојно односили према светитељу, овако га не жели предати Србији.

Краљ му је поново послао писмо, али овог пута је Асен сазвао своје патријархе и виђеније људе, како би донео одлуку. Но, ипак, одговор је гласио да не жели да преда свеца, јер је он ту изабрао да почива и да тако треба да остане.

Видевши краљ да не може никако да се договори са својим тастом, решио је да га посети лично. Пре него што је стигао у царске дворе, прво је птишао на гроб светог Саве где му се молио и плакао. Потом је отишао на цареву гозбу, где је био дочекан како доликује.

Те ноћи у сну се цару Асену, јавио анђео божји у виду Саве, и рекао му да допусти краљу Владиславу да пренесе његово свето тело у Србију. Тако је и било. Краљ сав срећан крену са моштима свога стрица у отаџбину, у манастир Милешева, чија је задужбина краља Владислава.

После неког времена, једном побожном преподобном старцу у Манастиру Милешеви јави се у сну Свети Сава говорећи, да његове свете мошти изваде из гроба и положе их испред гроба у цркви. То су урадили. Подигли су из гроба пресвето тело његово читаво и нетрулежно и миомирисно, и ставили га напред у цркви, свима на виђење, поклоњење и исцељење.

Од светих моштију догодила су се многа чудесна исцељења, као што о томе опширно говоре животописци Теодосије и Доментијан.

10 мудрости Светог Саве

1. Нека се повинује новодошавши ономе који је пре дошао, неписмени писменоме, неуки образованоме и млађи старијем.

2. Бољи је дан који чини вољу Господњу, него множина безбожника.

3. Немојмо, о чеда и браћо, никада да поштујемо оно што шкоди, а да обилазимо оно што нас спашава.

4. Нека се не унесе ова зла и проклета реч: Моје и Твоје, Веће и Мање.

5. Нећемо никога са врата наших празна да отпуштамо.

6. На свим својим путевима знајте да прави буду путеви ваши и ноге ваше неће се спотицати.

7. Пресецимо и избор воље, као што код многих искорењујемо неситост и учимо вас да малим и потребним будете задовољни…

8. Бдите и молите се, да не паднете у напаст; јер дух је бодар, а тело немоћно.

9. У кротости примите ову реч која може спасти душе ваше. Будите творци речи, а не само читаоци, помишљајући у себи да који слуша речи и не чини што је заповеђено њима, такав је сличан човеку који гледа лице своје у зрцалу: јер позна се, и отиде, и одмах заборави какав је био.

10. „Почујте ме браћо, последњи и први:

по језику, вери, ми смо једне крви.

Ми смо браћа, знајте, сестра нам је слога,

Јер смо дјеца Христа једног истог Бога.

Ријеч „братство“ лако је изрећи,

Ал кад се изгуби, тешко га је стећи;

Чувајте га као ваша ока оба

То вам је аманет са Христовог гроба“.

Предосећајући близину своје физичке смрти Свети Сава је ово изрекао као своју последњу важну одлуку. Само неколико дана након тога, 27. јануара његова се душа опростила од многометежног земаљског живота.

 

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031