Свет

ДОНБАСКИ ФРОНТ пробијен на неколико тачака

РУСКА војска је у Украјини озбиљно напредовала. На градској кући Светлодарска, града у којем је једна од највећих термоелектрана у Европи, од јутрос се вијори државна застава Русије.

Ово је потврдио и светлодарски градоначелник Игор Захаревич.

Руси су пробили читаве делове веома утврђених граница у Донбасу и почели да затварају „мале котлове“ око јединица Оружаних снага Украјине у низу кључних области.

Украјински донбаски фронт се још јуче урушио или се заљуљао од Светлодарска до Авдејевке, а био је „стабилан“ још од 2015. године.

Офанзива савезничких снага – Оружаних снага Русије и армије ДНР, на чијој страни је и приватна војна јединица „Вагнер“ – донела је пробој украјинског фронта за само неколико сати. Прво је пало утврђено насеље Мироновски које је прикривало Светлодарск, а потом и сам град с 12.000 становника.

Потом је руска војска озбиљно напредовала северно од Авдејевке, па су украјинске трупе почеле ужурбано да се повлачење са такозваног Светлодарског лука ка Артјомовску (Бахмуту).

Авдејевка, која је дуги низ година била један од симбола украјинске окупације дела ДНР, убрзано се претвара у „мали котао“, који се, уз напредовање руских трупа и снага ЛНР северно према Славјанску, претвара у стратешку претњу једној од највећих група Оружаних снага Украјине.

Авдејевка – са својих 30.000 становника и гигантском коксаром – с правом је сматрана, уз Мариупољ и Славјанск, једним од симбола рата у Донбасу.

Северодоњецк и Лисичанск у ЛНР су последња велика градска агломерација чије ће ослобађање ставити тачку на специјалну операцију на територији Луганске Републике.

Марјинка је поприште најтежих битака са огромним губицима још 2015. године, а њено ослобађање ће значити скидање формалне опсаде Доњецка са западног правца.

Свих претходних година су борбе на ободу индустријске зоне Авдејевке водиле углавном снајперске групе, које је са стране ДНР предводио Дејан Деки Берић, српски добровољац задужен за снајпере. Покушаји да се директно јуриша на Авдијевку никада нису уследили због бесмисла таквог подухвата.

Услед пораза украјинских јединица у рејону Попасне, покренута је офанзива у свим правцима око овог насеља (од њега практично ништа није остало).

Оружане снаге Украјине већ су изгубиле једини пут за снабдевање од Бахмута до Лисичанска, а команданти украјинских јединица у Северодоњецку узалуд траже дозволу да напусте потенцијални „мали котао“.

Зато су делови Оружаних снага Украјине без дозволе почели да напуштају Северодоњецк, одлазећи у Лисичанск, а одатле ка Славјанску.

Један од тих мостова преко реке Северски Доњец је 23. маја ујутру срушила артиљерија Оружаних снага РФ, а други контролише артиљеријском ватром.

Лисичанск се у Кијеву раније сматрао погодним одбрамбеним положајем, пошто се овај град налази на брду усред степе око хемијске фабрике. Али, брзо напредовање руских и луганских трупа према Северодоњецку лишава Лисичанск предности положаја.

До подне 23. маја, руске трупе су већ заузеле неколико квартова Северодоњецка са високим зградама, иако су се раније борбе пешадије водиле само по шумама у околини града.

И Северодоњецк са својих 100.000 становника такође је озбиљан симбол: у њему се до недавно налазила украјинска „управа Луганске области“.

Сверније, руска војска је већ ушла у Красни Лиман и наставила да напредује према Славјанску.

Северодоњецка групација Оружаних снага Украјине за само неколико сати нашла се у тактичком окружењу пошто је аутопут за Бахмут сада под ватреном контролом Оружаних снага РФ.

Сада је тешко проценити колико се тачно украјинских војника налази у потенцијалним „малим џеповима“ у Северодоњецку и Авдејевки.

Бројни извори тврде да је гарнизон Авдејевке неколико пута већи од ликвидираног гарнизона Мариупоља. Да има до 50 хиљада људи.

Истовремени пробоји украјинске одбране на више места одједном, са готово паничним повлачењем јединица кијевског режима из утврђених подручја која су донедавно изгледала неосвојива – то је очигледан успех савезничких снага.

Сада руски Генералштаб може дапланира „нормалан напад“ на Славјанск.

 

Извор: Факти

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031