Свет

ЏОНСОН СТВАРА „КОАЛИЦИЈУ ПРОТИВ РУСИЈЕ“

УТИЦАЈНИ италијански лист Corriere della sera објавио је да је Борис Џонсон предложио украјинском председнику Владимиру Зеленском формирање европског пакта против Русије.

Позвао се на „сопствене изворе“ и навео да би – по замисли британског премијера – у том пакту (савезу) требало да буду и Пољска, Естонија, Летонија и Литванија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потом, и Турска.

Дмитриј Песков, портпарол председника Русије, рекао је да Кремљ не зна за такве наводне намере Џонсона, али је указао – ако се заиста о томе ради – да би то била алијанса која би била противтежа Европској унији, а водила би њеном подривању.

Другим речима: да би Лондон таквим политичким, економским и војним савезом на челу са Великом Британијом поткопао позиције ЕУ коју је сама Британија напустила.

Песков у процењивању није ишао тако далеко, али се уистину може радити о покушају Лондона да створи своју алтернативу Европској унији.

У овом случају – пошто се Берлин и Париз неће предати без борбе, а и Вашингтон ће морати да се определи (вероватно, и умеша) – имаћемо прилику да наредних недеља и месеци гледамо обрачун унутар „породице (западних) цивилизованих народа“.

Мораће да журе јер им се може догодити да их претекне брзина руског напредовања у Украјини…

 

Извор: Факти