Свет

ЕУ НУДИ СРБИЈИ ДА ПОЧИНИ НАЦИОНАЛНО САМОУБИСТВО

ИСТОРИЧАР и публициста проф. др Срђа Трифковић изјавио је да захтеви ЕУ за наметање санкција Русији нису пропраћени ни шаргарепицом.

– Они кажу да Србија мора, уосталом то смо чули и од заменице помоћника америчког државног секретара за евроазијска питања, да Србија мора да прихвати принцип узајамног признања са (лажном) државом Косово. Сам термин узајамно признање је крајње иритантан и безобразан јер он имплицира и да је Србији јако стало да буде призната од те важне државе, али истовремено сасвим је јасно да захтеви за наметање санкција Русији нису пропраћени никаквом шаргарепицом – казао је професор Трифковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истиче да Србија никада неће ући у ЕУ.

– Другим речима, пре свега прича о европском путу Србије је лаж, ја сам можда и једина личност на српској политичкој сцени која већ 22 године, од 5. октобра 2000, понавља као Шваба тралала, да Србија никада неће ући у ЕУ. Ја сам за то увек имао и јасне аргументе зашто се то неће десити: они су пре свега културолошке природе, зато што кључне земље у ЕУ предвођене Немачком у Србији види реметитеља и трн у оку сопственим геополитичким плановима. Интегрисање Србије би једино било могуће у случају да се Србија потпуно одрекне свог наслеђа, свог идентитета, да призна да су Срби починили геноцид у Сребреници, да је Српска православна црква реметитељски фактор који треба сузбити тако што ће бити посебне националне цркве у Црној Гори и на Косову и Метохији итд. Дакле, да почини национални суицид. Самоубиство. И зато сматрам да ни по коју цену не треба прихватити наметање санкција Русији јер пре свега морална, али и материјална цена таквог потеза била би за Србију катастрофална укључујући и губитак јединог капитала који има из деведесетих, који има пре свега од оних 78 дана 1999. године. А не би добила апсолутно ништа осим сопственог суноврата, губитка самопоштовања и коначно можемо рећи терминално губитка било какве наде у опоравак геостратешких позиција – сматра Срђа Трифковић.

Истиче да су европски бирачи изгубили моћ одлучивања над сопственом судбином.

– Ничија није горела до зоре, па и ово што се догађа са Европом одразиће се пре или касније и на расположење обичних европских бирача када схвате која је била цена тог повиновања америчком диктату и када схвате када се мало охладе духови од садашње русофобне хистерије до које мере су изгубили моћ одлучивања над сопственом судбином и претворили се у истој мери у сателите трансатлантског хегемона – изјавио је историчар.

 

Извор: Недељник Експрес