Русија

ЕВО ЗАШТО ПУТИН ЖЕЛИ МАРИЈУПОЉ ПО СВАКУ ЦЕНУ! Иза свега се крије…

Маријупољ је стратешки кључна лука на Азовском мору која је постала на много начина симбол отпора Украјине руској инвазији.

Све је више знакова да је Русија на корак од потпуног заузимања Маријупоља, опкољеног лучког града на југу који је претрпео разорне, вишенедељне нападе. Украјинске оружане признају да је вероватно да ће Москва покушати да преузме потпуну контролу над градом, док Руси тврде да је Мариупољ близу пада. Према последњим информацијама комуникација са последњим херојским браниоцима Маријупоља који су се скривали унутар челичане Азовстал је изгубљена, након што су руске снаге упале у челичану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вадим Бојченко, градоначелник опкољеног града, рекао је у среду да се воде „тешке борбе“ унутар фабрике и да је „изгубио контакт“ са онима који су унутра.

Ова стратешки кључна лука на Азовском мору постала је на много начина симбол отпора Украјине руској инвазији.

Недељама је последња тачка тог отпора била масивна челичана Азовстал. Садржи широку мрежу тунела и нуклеарних бункера у којима се налазе цивили и борцИ. После неколико дана све јачег бомбардовања, чини се да је Русија сада покренула свеобухватну офанзиву.

Командант украјинских трупа у фабрици рекао је да се воде „тешке, крваве битке“. Обезбеђивање града би руским снагама дало копнени мост од копна њихове територије до полуострва Крим. Али што је још важније, то ц́е ослободити велики број њихових војника које су раније заробили браниоци у Мариупољу.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО