Свет

ГАСПРОМ СЕ ОГЛАСИО: Прекида се транспорт руског гаса

Фото: Јутјуб

“Гаспром” прекида транспорт руског гаса кроз Пољску, јер му је забрањено да користи пољску деоницу гасовода “Јамал-Европа”, саопштио је портпарол руске компаније Сергеј Купријанов.

Он је подсетио да су указом председника Русије Владимира Путина и уредбом Владе Русије 11. маја уведене санкције низу иностраних компанија, међу којима је и пољска ЕуРоПол ГАЗ, власница пољске деонице гасовода “Јамал-Европа”.

– Утврђена је забрана обављања послова и исплата у корист лица која су под санкцијама, а за “Гаспром” то значи забрану коришћења гасовода компаније ЕуРоПол ГАЗ за транспорт руског гаса кроз Пољску – саопштила је компанија на Телеграм каналу.

Пољска страна је у више наврата нарушавала права “Гаспрома” као акционара ЕуРоПол ГАЗ-а, а крајем априла је руску компанију уврстила у санкциони списак, блокирајући могућност остварења права у вези с акцијама и другим хартијама од вредности заједничког предузећа, те добијања дивиденди, навео је Купријанов.

Руска Влада је утврдила списак правних лица против којих се уводе узвратне санкције. На списку је 31 организације из Немачке, Француске и других европских земаља, као и из Сингапура и САД. Руска влада је у среду одобрила списак од 31 компаније које су садашње или бивше филијале „Гаспрома“, на које се примењују посебне економске мере. Међу њима су „Гаспром Германија ГмбХ“ и „Гаспром маркетинг & трејдинг Лтд“, као и оператер пољског дела гасовода „Јамал-Европа“.

Извор: sputniknews

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031