Русија Свет

„ГАСПРОМ“ ШОКИРАО СВОЈОМ ОДЛУКОМ: Обуставља испоруке гаса за ову земљу!

Компанија „Гаспром експорт“ није добила од холандске компаније „ГасТера“ уплату за испоручени гас у априлу, због чега руска компанија обуставља испоруке од 31. маја.

„До краја радног дана 30. маја (рок за плаћање предвиђен уговором) ‘Гаспром експорт’ није добио од ‘ГасТера’ уплату за гас који је испоручен у априлу. С тим у вези ‘Гаспром експорт’ обавестио је ‘ГасТера’ да обуставља испоруке гаса од 31. маја 2022. године док се не изврши плаћање у складу са процедуром, утврђеном указом председника Русије“, наводи се у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Холандска компанија је такође обавестила „Гаспром експорт“ да не намерава да плати испоручени гас у рубљама како предвиђа указ председника Русије и у складу са шемом коју је предложио „Гаспром експорт“.

Раније је компанија „ГасТера“ саопштила да је донела одлуку да не извршава захтеве „Гаспрома“ о плаћању гаса у рубљама. Компанија је образложила одлуку тиме да плаћање по новој шеми може да доведе до кршења санкција које је увела Европска унија, као и тиме што постоји превише финансијских и операционих ризика повезаних са траженим начином плаћања.

Извор: rs.sputniknews.com