Свет

Гурнут прст у око Русији и сада следи одмазда?

Званична Москва хитно реаговала након што су фински лидери подржали пријем те земље у НАТО. Кремљ: „Дефинитивно претња за Русију.“

Ширење Северноатлантског војног блока неће начинити свет стабилнијим, саопштио је Кремљ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи на конференцији за новинаре портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да су кораци које предузима Финска ка НАТО за жаљење и разлог да се одговори адекватно, пренео је Ројтерс.

Реаговало је и руско министарство спољних послова које је саопштило да ће Русија ће предузети војно-техничке и друге кораке одмазде, ако Финска уђе у НАТО.

„Улазак Финске у НАТО нанеће озбиљну штету билатералним руско-финским односима, одржавању стабилности и безбедности у северноевропском региону. Русија ће бити принуђена да предузме узвратне кораке, како војно-техничке, тако и друге, како би зауставила претње својој националној безбедности која“, наводи Министарство у саопштењу.

Напомиње се да ће улазак Финске у НАТО бити и директно кршење међународно-правних обавеза те земље које проистичу из Париског мировног уговора из 1947. године и Уговора између Русије и Финске из 1992. о основама односа.

Министарство спољних послова Русије истиче и да је „политика војног несврстаности деценијама служила као основа стабилности у северноевропском региону“, а да је „улога војног фактора је сведена на нулу“, преноси Интерфакс.

У саопштењу се изражава уверење да је „циљ НАТО-а јасан – да се настави ширење ка границама Русије и да се створи још један бок за војну претњу нашој земљи“. „О томе зашто би Финска своју територију претварала у линију војне конфронтације са Руском Федерацијом, а притом губила независност у доношењу сопствених одлука, пресудће историја“, закључује се у саопштењу.

Фински председник и премијерка су рекли раније да та земља мора да тражи чланство у НАТО савезу без „одлагања“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг