Србија

ХИТНО! Не чекајте јесен да купите огрев, све је већ поскупело – дрва, угаљ и пелет

Огрев је већ поскупео, у односу на пртетходну сезону већ сада гледамо нове, веће цене и дрва и угља и пелета. Од 1. јуна очекује се и поскупљење гаса, преговори између Србије и Русије о новом уговору су у току, а горућа тема је и цена струје. Када се све ове околности узму у обзир и притом сагледа енергетска ситуација у свету, која никада није била гора, лако је закључити зашто је огрев многима широм Србије горућа тема.

Чврсти огрев, зависно од врсте, у нашој земљи већ је скупљи од 20 до 40 одсто у односу на прошли мај (детаљније у наставку), а очекивања су да би цене могле да буду и веће. Тражња по стовариштима већ је почела да расте, а очекиванња су да ће такав тренд убрзано и да се настави.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Струја

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да струја у Србији мора да поскупи, али да се још не зна када ће то бити ни колико ће тачно поскупљење износити. Михајловић је нагласила да јефтине енергије одавно нема али да су се ствари у претходних годину и по дана и погоршале јер је поскупела и нафта и нафтни деривати, те гас и угаљ, те да је потпуно и математички и финансијски јасно да мора да поскупи и струја.

Председник Србије Александар Вучић, рекао је да је немогуће, да струја драстично поскупи.

– Ако нам струја поскупи 30 одсто, имаћемо инфлацију 20 одсто, то не може ни држава да поднесе. Струја ће некада поскупети, мора, не можемо да је држимо као социјалну категорију, али не може сада“, истакао је Вучић.

Гас

Што се тиче цене гаса, до 1. јуна, иначе, а на основу раније склопљеног уговора, Србија ће гас из Русије добијати по цени од 270 долара за 1.000 кубних метара. Директор “Србијагаса” Душан Бајатовић је изјавио да ће Србија са Русијом до тада “вероватно потписати нови десетогодишњи уговор о достављању гаса”.

Оцена је да цена гаса неће моћи да остане 270 долара за 1.000 кубних метара, али ће бити и много нижа од око хиљаду долара, колика је сада тржишна цена гаса.

Србија до 1. јуна гас купује од Русије по цени од 270 долара, али колика ће бити нова цена још се не зна

Скупљи и чврсти огрев

Сходно свим овим најавама, економисти кажу да више апсолурно нема дилеме да ће цене енергената у наредном периоду у Србији ићи на горе.

– Несумњиво је да ће се цена струје повећати у “глуво” доба лета када је већина грађана највећим делом на годишњим одморима, крајем јула или почетак августа. Поскупљење је, дакле, извесно али у овом тренутку је тешко пројектовати у ком износу. Повећање цене гаса очекујем и раније. Све то значи повећану тражњу за чврстим енергентима и њихову вишу цену – каже за “Блиц” економиста Саша Ђоговић.

И пре најаве поскупљења струје и гаса, цена чвртог огрева у Србији је ове године виша од 20 до 40 одсто
Чврсти огрев у нашој земљи, како је “Блиц” већ писао, у односу на прошли мај, због свих аномалија на тржишту енергената, већ је поскупео тако да се угаљ продаје по ценама вишим за 20, дрво за 30, а пелет за свих 40 одсто.

Угаљ

Цена му се прошлог маја кретала од 8.000 до 23.000, а сада је од 9.000 до око 40.000 за тону, али огроман проблем је несташица овог енергента. Поједини рудници, с којих се тржиште Србије снабдева угљем, цену су подигли у јануару, док су други то учинили након почетка рата у Украјини. По речима Небојше Радуловића с београдског стоваришта “Беоискра”, дефицит угља је константан од како је почела ова година, “колубаре” већ дуже време нема у продаји, док угаљ из БиХ и Црне Горе стиже у мањим, ограниченим количинама.

– За сада, у светлу приче да ће струја поскупети, нема најава о новом скоку цене угља, који је већ 20 одсто скупљи него прошле године. И без поскупљења струје дешава се да угаљ има вишу цену уочи нове грејне сезоне. Ново поскупљење је готово извесно, поготово јер влада дефицит, све што добијемо исти дан се прода – каже Радуловић.

Дрва

Још увек се у брдско-планинским подручијима Србије кубик огревног дрвета који се продаје поред пута може наћи за 5.000 динара, али је у питању огревно дрво најслабије категорије. Најчешћа цена, зависно од краја Србије, је од 7.000 до 8.000, а на подручју Београда свих 9.000 динара за кубик без превоза, што је за трећину више него пре годину дана. Ни огревног дрвета, слично угљу, нема у овом периоду много на тржишту.

– Цена дрвета директно ће зависити од цене горива, јер је рачуница увек јасна – колико сељака кошта да сипа горива у моторку и у трактор да би их извукао до пута, плус колико ће због цене нафте бити скупља цена превоза. Са овим трендом поскупљења горива, заборавите на време када се кубик могао купити за 5.000. А ако се уз то испостави да година буде добра по цени воћа, људи неће имати потребе да иду у шуму, огревног дрвета неће бити довољно и неће бити изненађење да кубик изађе на свих 100 евра – кажу трговци огревним дрветом у западној Србији.

Пелет

Када је у питању пелет, он се уместо од 30.000 до 36.000 динара тона колико је коштао прошлог маја, сада продаје по цени од 36.000 до 42.000. Будућа цена овог еколошки најздравијег енергента, чија је производња директно везана за електричну енергију, управо ће зависити од цене струје, али и осталих инпута, од цене сировине до цене амбалаже која је нафтни производ.

– Уз поскупљење струје, увек на уму треба имати и фактор рестрикције струје, јер свако искључење нам онда одлаже производњу и подиже трошкове рада, а потом и цене. Готово је извесно да ће пелет поскупети и да ће проценат повећанај цене блиско пратити проценат повцећања цене струје. Иначе, интересовање потрошача за пелетом и сада је изузетно велико, наруџбине трају нон-стоп, многи у једној транши купцу могу да испоруче максимално тону и то са роком испоруке до 30 дана – објашњавају произвођачи и продавци пелета.

Извор: Блиц