Србија

ХИТНО ПРЕКИНУТА РЕКРЕАТИВНА НАСТАВА: Чак 137 деце из београдске школе заражено норовирусом

Чак 137 деце и троје наставика ОШ „Јован Миодраговић“ из Београда добило је стомачни вирус током рекреативне наставе у Сокобањи.

Неколико ученика је имало и температуру, а агенција и школа у контакту су са надлежним заводима за јавно здравље у Зајечару и Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ученици 3. и 4. разреда боравили су у Сокобањи до 15. маја, када су се због тегоба вратили кући.

Како су казали родитељи, деца су најпре почела да се жале на бол у стомаку, али ситуација није деловала озбиљно све док нису неки од њих добили пролив и температуру.

Како су објаснили у школи, реч је о стомачном вирусу, агенција је одмах контактирала Завод за јавно здравље „Тимок“ из Зајечара, али пошто су се деца вратила у Београд и пошто је било потребно да се узме још биолошког материјала за анализу, случај је преузео београдски Завод за јавно здравље, пише Телеграф.

– Изолован је стомачни вирус, Завод за јавно здравље је узроковао биолошки материјал неке деце и пронађен је норо вирус. Аагенција се обратила „Тимоку“, то је институт из Зајечара, који је проследио све ГЗЈЗ из Булевара деспота Стефана. Били смо у контакту с њима нон-стоп, доставили имена деце која су имала симптоме. Они ће то даље проследити Заводу у Зајечару, па ће они предузети мере из своје надлежности. Током целог дана смо у четвртак и петак били у контакту са Заводом – објаснили су нам у школи.

Норовирус се најчешће налази у храни, а његов најчешћи пут преноса је путем неопраног воћа и поврћа.

Овај вирус узрокује стомачни грип, односно гастроентеритис.

Симптоми инфекције су мука и повраћање, као и пролив и стомачни грчеви. Могућа је и блажа грозница, као и главобоља, бол у мишићима, осећај хладноће.

Природа болести је таква да је клиничка слика бурна и почиње изненада. Срећом, болест траје свега један до два дана, а код деце је повраћање израженије него код одраслих.

Извор: Курир.рс/Телеграф