Русија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ЛАВРОВ: Украјина спремала план Б, умало да освоје цео Донбас!

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Украјина је планирала за 8. марта план Б у Донбасу, саопштио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу РТ.

– Оно што смо сада открили на положајима украјинске војске, током војне операције, потврђује да смо једва стигли на време са операцијом која је почела 24. фебруара. Јер, већ за 8. март је био планиран план Б. Огромна група Оружаних снага Украјине која се налазила у том тренутку, средином фебруара, на линији раздвајања са Донбасом, планирала је силом да заузме ту територију – рекао је Лавров.

Према речима министра, то је било планирано уз најгрубље кршење Минских споразума и резолуције СБ УН.

– Међутим, не сумњам да би, ако би план успео, цео запад прогутао сва та кршења. Као што је гутао занемаривање реализације споразума током протеклих осам година – изјавио је Лавров.

Руски министар спољних послова приметио је да бахатост англосаксонског савеза не познаје границе „у шта се свакодневно уверавамо“. Према његовим речима, западне земље, уместо да поштују своје обавезе из Повеље УН и поштују, како тамо пише, суверену равноправност држава, њима шаљу ултиматуме и грубо их уцењују.

– Укључујући и уцене на основу одређених субјективних ситуација и директне претње својим саговорницима да ће пожалити и бити кажњени ако се не придруже санкцијама Русији – рекао је министар. Лавров је рекао да је то еклатантно непоштовање суверених држава.

Реакција коју видимо из арапских земаља, и из готово свих других држава Азије, Африке, Латинске Америке, показује да ове земље не желе да жртвују своје национално достојанство, трчкарају около као слуге како би реализовали задатке старијих „другова“ – додао је министар.

Према његовим речима, „ситуација још једном показује да колонијално размишљање, колонијалне навике наших западних колега нису нестале“ и да САД и Европа „и даље размишљају колонијалним категоријама“.

– То је лоше, то је тужно. То је противно историјском процесу, који објективно лежи у томе што се сада формира мултиполарни свет – објаснио је министар.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031