Регион

ХРВАТСКА НА НОГАМА! СРУШИО СЕ АВИОН КОЈИ ЈЕ ПОЛЕТЕО ИЗ СПЛИТА: Горска служба одјурила на лице места

Авион који је полетео из Сплита и нестао са радара, срушио се у близини Раковице, саопштила је Хрватска горска служба спасавања ХГСС.

Пре нестанка авион послао позив у помоћ, откривено коме припада Цесна

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У Броћанцу је организован центар у коме се налазе припадници ХГСС-а, полиција, али и службеници антитерористичке јединице Лучко. Координирају потрагу за коју кажу да је посебно тешка и захтевна с обзиром на то да је терен који се претражује широк. Временски услови су тешки. Главни им је задатак да сузе терен како би им потрага у том делу била нешто лакша. На терену је око 70 припадника, али из минута у минут их је све више, долазе стално нова возила ХГСС-а. Заповедник их распоређује на тере, известила је репортерка Дневника Нове ТВ Карла Трстењак.

Како сазнаје Дневник Нове ТВ, пре самог нестанка авион је послао позив упомоћ.

Данас је на слуњском подручју нестао авион типа цесна који је из Сплита полетео према Немачкој. На координате нестанка упућени су полицијски специјалци, интервентна полиција и ХГСС, који у потрази за несталим авионом користе дрон. Хеликоптер, наиме, не може да полети због лоших временских услова.

“Услови су јако лоши, не можемо користити хеликиптер“

– Услови на терену су јако лоши. Терен претражује више од 60 људи јер због услова не можемо да користимо хеликоптер. Тренутно претражујемо задњу могућу локацију на подручју Слуња, али све је релативно и настављамо даље, рекао је за Дневник.хр вођа смене у оперативно-комуникацијском центру Полицијске управе карловачке Дамир Даниловић.

У потрази учествују и специјалци

Полиција јавља да у потрази учествују и припадници специјалне и интервентне полиције.

На терену 30 чланова ХГСС-а

Уз МУП, на терену је 30 чланова ХГСС-а. У доласку је још 30 чланова међу којима и К9 тимови који су у тренутку дојаве о несрећи имали лиценцу за потражне тимове на Сљемену, навео је ХГСС који је раније објавио да се авион срушио а потом то изменио у нестао.

Нове незваничне информације о путницима

Раније је Телеграм објавио незваничне информације да се у авиону налазило четверо држављана Мађарске. Вечерњи лист сада пише да су незванично сазнали да је у Цесни било троје Немаца и један Хрват.

Хрватска контрола лета обавестила Оперативни центар цивилне заштите о несталом авиону типа Цесна

Хрватска контрола лета обавестила је Оперативни центар цивилне заштите о несталом авиону типа Цесна северно од Раковице, на висини 2300 стопа, који је полетео из Сплита за Немачку, навели су из цивилне заштите РХ.

Оперативни центар цивилне заштите је о координатама нестанка обавестио МУП и Хрватску Горску службу спасавања (ХГСС). На координате нестанка упућени су чланови ХГСС-а с дроном и полиција.

Жупанијски центар цивилне заштите 112 Карловац координира оперативним снагама на терену, јавља хрватски МУП.

„За авионом се трага у шумовитом и брдовитом пределу, временски услови су лоши, преко 60 људи је укључено у потрагу“, рекао је Дамир Даниловић из ПУ карловачке.

Извор: Курир.рс