Србија

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ: Европа ударила на Вучића!

Притисак на председника Србије Александра Вучића да уведе санкције Русији све је тежи, а о томе пишу и хрватски медији

Јутарњи лист објавио је текст под насловом: „Удар на Вучића из ЕУ: ‘Или ми или Путин! Бити неутралан око рата у Украјини је немогуће. Уведите Русији санкције“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У тексту се наводи да политика председника Александра Вучића да се Србија налази на европском путу, али чува добре односе са Руском Федерацијом више није одржива. С обзиром на сукобе у Украјини и лоше односе Европе и Русије, из Уније врше притисак на нашу земљу.

Ово је поновио и високи представник ЕУ за спољну политику и сигурност Жозеп Борељ када је јасније него икад позвао Србију да имплементира санкције против Русије јер „није више могуће имати и европску будућност и блиске односе с Путиновим режимом“.

Борељ је то рекао управо након састанка министара спољних послова ЕУ где је рат у Украјини и заједнички одговор на изазове и последице тог рата била главна тема. На састанку су учествовали и министри шест држава Западног Балкана.

– Ценимо стратешки избор оних партнера који су ускладили своје ставове с нашима, укључујући и санкције. Министри су јасно изразили очекивања да ће сви партнери бити привржени европским вредностима и ускладити се са санкцијама. Они који то још нису учинили, Србија је међу њима, требало би то да учине што пре – дакле, убрзати усклађивање и имплементирање санкција. Ми разумемо потешкоће и ценимо све гласове против Русије у УН-у, али очекујемо од кандидата, од партнера, да се у потпуности ускладе с спољном политиком – рекао је Борељ.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Јутарњи.хр