Свет

ИСПРАВКА ВЕСТИ! Не, амерички војници не улазе у Украјину

Представљање нацрта резолуције којом би се овластио амерички председник да употријеби војску у рату у Украјини у случају да Русија употријеби оружје за масовно уништење, на порталима је представљено насловима према којима америчка војска већ улази у Украјину, а то је нетачна информација. Америчка војска не улази у Украјину

Као што је раније наведено, Адам Кризингер је нацрт резолуције представио Заступничком дому америчког Конгреса 28.4.2022. године, а према подацима са званичне странице Конгреса у време писања ове анализе, никакви даљи кораци нису подузимани по питању њеног изгласавања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да би било која заједничка резолуција Конгреса била усвојена, потребно је да ју усвоје и Заступнички дом и Сенат (законодавна власт), те да је потом потврди председник (извршна власт).

Дакле, тврдње портала да је Џо Бајден као представник извршне власти самостално донео такву резолуцију су потпуно нетачне.

Осим што је резолуција у контексту доношења тек у поченој фази, да би “америчка војска ушла у Украјину”, како је то истакнуто у насловима, потребно је да се “испуни” још један услов осим самог изгласавања резолуције – а то је да руска страна употреби неко од, у нацрту наведених, неконвенционалних оружја.

Стога је истицањем тврдње у насловима да америчка војска улази у Украјину, а која импутира могућност скорог одвијања таквих догађаја, скривена цела листа услова који се са правног гледишта морају испунити да до таквог нечега дође.

Будући да је резолуција о овлаштењу председника САД-а за кориштење војне силе у Украјини тек представљена у Конгрес, те захтева процедуру потврђивања пре него што постане правно валидна, наводи из наслова да је “све у Бајденовим рукама” су такође потпуно манипулативни.

Напомињемо да је провобитна вест коју смо објавили садржала нетачне тврдње, односно да је наведено да амерички војници улазе у Украјину, а што је накнадно исправљено.

Комплетну анализу можете погледати кликом на линк Раскринкавање

Извор: Танјуг