Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ: Што дуже траје сукоб у Украјини, већа је опасност од великог рата

Аустријски канцелар Карл Нехамер упозорио је да што дуже траје оружани сукоб у Украјини, то се повећава опасност од „великог рата“.

Нехамер је, у интервјуима за више аустријских медија, казао да не страхује да би Русија могла нуклеарну ракету да пошаље у правцу Аустрије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он истовремено упозорава да, ако дође до формирања нуклеарног облака онда зависи од временских прилика и правца којим дува ветар да ли ће стићи до Аустрије.

Нехамер сматра да руска страна тренутно нема никакав интерес за мировним преговорима.

„Све док оружје говори, разговори о миру су у позадини“, сматра он.

Нехамер је рекао да у њему „куцају два срца“ што се тиче испоруке тешког наоружања, на пример, из Немачке Украјини.

На једној страни оружје треба да утихне, а на другој Русија нема интерес за разговорима и напада даље Украјину, подвукао је он.

Нехамер се осврнуо и на критике председника Украјине Володимира Зеленског, који је пребацио Аустрији да „узима у обзир мртву децу за руски гас“.

„То је био један од најтежих тренутака који сам доживео као канцелар, посебно што сам и отац. Али и поред тога нема никаквих промена“, поручио је он.

Нехамер је подсетио да сноси одговорност за енергетску безбедност Аустрије.

Указао је да је са Владимиром Путином, руски председник покренуо тему гаса, а не он као гост.

„И ако би дошло до обуставе испоруке руског гаса која би погодила Аустрију, влада има план“, истакао је Нехамер.

Шолц: Одлуке доносим брзо и усаглашено са савезницима

Немачки канцелар Олаф Шолц одбацује критике због оклевања Немачке у снабдевању Украјине оружјем и поручио да одлуке доноси брзо, усаглашено са савезницима, али да је сумњичав према исхитреним акцијама и самосталном деловању Немачке.

Шолцу је лидер ЦДУ Фрудрих Мерц пребацио кукавичлук, на шта му је канцелар одговорио, у изјави за „Зонтагсбилд“, да није довољно плашљив да би такве оптужбе оставиле утисак на њега.

„Део демократије је да будете нападани од опозиције. Зато и постоји“, подвукао је он.

Истакао је да није нити увређен, нити несигуран због критика.

„Билд“ указује да је Шолц тек пет месеци на власти и већ је значајно изложен притиску, те да је од првог дана преузимања дужности морао да се бави питањем да ли деловање или неделовање може изазвати Трећи светски рат, и то овај пут са нуклеарним наоружањем на обе стране.

Многи Немци сматрају да чини премало, а други кажу да ради превише, док трећи критикују његов технократски језик.

У истраживањима чак 54 одсто Немаца је рекло да је незадовољно радом канцелара, што је рекордна вредност, а само 32 одсто је уз канцелара.

Његова Социјалдемократска партија Немачке (СПД) изгубила је подршку грађана, и тренутно би само још 23 одсто Немаца гласало за социјалдемократе, што је свега три одсто испред ЦДУ/ЦСУ.

Међутим, Шолц каже да неће попуштати.

„Истраживања треба примити к знању, али она не смеју да утичу на деловање, посебно када је питање о рату и миру, јер би то могло бити опасно“, упозорио је он.

„Билд“ указује да је Шолц био веома обазрив у вези украјинског рата, те да пре упада Русије није желео да упути оружје у Украјину, а три дана након упада Шолц је променио курс.

Ту промену курса окарактерисао је „променом стања“.

Немачка у Украјину шаље противтенковско оружје и ракете за противваздушну одбрану, али тешко наоружање – панцерхаубице, тенкове, авионе, ратне бродове не жели да упути Кијеву.

Шолц је у висе наврата поновио да Немачка не сме постати страна у рату.

Међутим, додаје „Билд“, нико не зна да ли ће и када Владимир Путин одлучити да ли је неко испорукама оружја прешао границу.

Запад је променио свој курс и Немачка је ове недеље то исто учинила, те је најављено да ће испоручити и тешко наоружање.

Сада је реч о борбеним тенковима и коалициони партнери Зелени позивају канцелара да одобри захтев за куповину 100 оклопних возила „Куна“ и „Мардер“ и 88 борбених тенкова „Лепоард“ од немачке компаније „Рајнметал“.

С тим у вези је Шолц поручио да одлуке доноси брзо и усаглашено са својим савезницима.

Реч борбени тенк Шолц не изговара, указујући да тиме индиректно ставља до знања да све док САД и други савезници не буду послали тенкове из западне производње Украјини, то неће учинити ни Немачка.

Шолц је уверен да је његов курс „сви или нико“ исправан.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг