Свет

ЈОШ ЈЕДНА ЗЕМЉА У СТРАХУ ОД РУСИЈЕ МОЛИ ЗА ПОВЛАЧЕЊЕ

Молдавија је позвала на повлачење руске војске из Придњестровља.

Крајем марта почели су да се дешавају инциденти на подручју Придњестровља који би мало по мало, могли и Молдавију да увуку у рат са Русијом. На други дан православног Ускрса, минобацачима је нападнуто седиште руске тајне службе у Тираспољу, главном граду побуњеничког подручја. Следећег дана су уследиле и друге војне диверзије: уништене су две телекомуникационе антене у општини Григориупољ, чуле су се експлозије и у Парцанију, граду удаљеном 13 километара од границе с Украјином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сада је Молдавија позвала на повлачење руске војске из Придњестровља у Молдавији, јер желе мирно решење сукоба, изјавила је молдавска премијерка Наталија Гаврилица.

„Молдавија користи платформу УН-а како би тражила повлачење руске војске с придњестровске територије Молдавије и како би скренула пажњу на кршење људских права у региону, који је под контролом непризнатог режима“, рекла је Гаврилица на брифингу у понедељак.

„Званични Кишињев жели да пронађе мирно решење за сукоб, које ће омогућити развој земље у корист свих грађана“ рекла је Гаврилица, а пренела је агенција РИА Новости.

Подсетимо, од почетка 1990-их Придњестровље није под контролом Кишињева, а Генерална скупштина УН је 2018. позвала Русију да повуче своје снаге из тог региона. Резолуцију су подржале 64 државе, 14 је било против, а још 83 земље су биле суздржане. У Придњестровљу су, према РИА Новостима, 60 одсто становништва Руси и Украјинци.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО